PULS VALUTAR. Euro a scazut la cel mai slab nivel din ultimii 5 ani, in timp ce valoarea dolarului este cea mai mare din 2015 incoace

Euro a scazut miercuri la cel mai slab nivel din 2017 incoace, deoarece investitorii tot mai ingrijorati de perspectivele de crestere globala si de inflatie au cumparat dolari, in timp ce rezultatele mixte ale companiilor au dus din nou la scaderea pietelor bursiere, scrie Reuters, conform Mediafax.


Dolarul a urcat cu 4,3%, in aprilie, si este pe cale sa inregistreze cea mai buna luna din ianuarie 2015, propulsat de asteptarile tot mai mari ca Rezerva Federala sa majoreze agresiv dobanzile in urmatoarele luni si ca economia americana sa reziste mai bine decat cea din zona euro.

Investitorii s-au debarasat de euro, iar miercuri a coborat sub 1,06 dolari cu inca o jumatate de procent. Analistii spun ca acesta este zdruncinat de razboiul din Ucraina si de ingrijorarile tot mai mari legate de faptul ca economia blocului monetar unic va intra in recesiune in acest an.

„Incapacitatea flagranta a euro de a se mobiliza in urma comentariilor de tip hawkish ale membrilor Bancii Centrale Europene inseamna o vulnerabilitate persistenta la un mediu extern afectat negativ de o situatie mereu ingrijoratoare in Ucraina si de puterea generalizata a dolarului american”, au scris strategii ING FX intr-o nota adresata clientilor.

Pana la ora 7,30 GMT, euro a fost tranzactionat pana la 1,0588 dolari, in timp ce indicele dolarului a urcat cu 0,4%, la 102,65, cel mai puternic nivel din martie 2020, cand temerile privind o prabusire a pietei pe masura ce tarile intrau in blocaj COVID-19 au facut ca investitorii sa se grabeasca sa caute dolari, scrie Ziarul Financiar. (R.G.)

 

Leave a Reply