Camera de Comert si Industrie a Romaniei sustine noul proiect de lege al camerelor de comert din Romania. Catalogul firmelor revine in actualitate (P)

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a organizat, in data de 27 aprilie a.c., conferinta de presa cu tema „Noul Proiect de lege al Camerelor de Comert din Romania – Catalogul Firmelor – promovare si internationalizare a companiilor romanesti”, avand in vedere necesitatea actualizarii Legii 335/2007 si importanta acesteia pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Romania.


Una dintre modificarile cuprinse in proiectul de lege are in vedere includerea tuturor antreprenorilor din Romania intr-un catalog al firmelor cu scopul de a genera vizibilitate si oportunitati reale de promovare si internationalizare, atat in mediul fizic cat si in cel virtual – mai competitiv si liber de barierele fizice si geografice, gestionat de catre camerele de comert, conform unor modele consacrate, testate si valorificate corespunzator, la nivel european.

„Prin realizarea acestui catalog al firmelor ne propunem sa realizam o promovare reala a mediului de afaceri, cu cifre adevarate si, mai ales, cu identificarea exacta a domeniului de activitate de unde se realizeaza profit. Contributia firmelor nu reprezinta o taxa. Este modul prin care mediul de afaceri se poate autopromova (…).

Trebuie sa realizam promovarea de investitii in Romania, in fiecare judet, acolo unde exista o camera de comert, iar acest lucru costa. Sistemul Cameral din Romania nu se finanteaza din bani de la bugetul de stat, ajungand in 2022 cel mai subfinantat sistem cameral din Europa.

Este momentul in care autoritatile trebuie sa aleaga intre disparitia camerelor de comert din Romania sau redefinirea acestora ca institutii puternice care sa atraga companiile intr-un sistem competitiv si performant”, a declarat presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

De asemenea, CCIR sustine certificarea de catre camerele de comert a competentelor administratorilor din cadrul companiilor, echivalentul detinerii unui pasaport de incredere, cu valabilitate pe plan global, in mediul fizic si in cel online. Scopul introducerii acestui certificat de competenta  este de a creste calitatea actului comercial, de a responsabiliza agentii economici si de a contribui la imbunatatirea si dinamizarea activitatii economice.

Certificarea de catre camerele de comert a competentelor administratorilor va consolida circuitul unor afaceri oneste si predictibile si va aduce valoare adaugata atat pentru Stat cat si pentru antreprenori, in relatiile de afaceri pe care acestia le dezvolta.

Concret, emiterea unui certificat de competenta va echivala cu detinerea unui pasaport de incredere, cu valabilitate pe plan global, in mediul fizic si in cel online.

Un alt aspect abordat in proiectul de lege se refera la necesitatea relansarii invatamantului profesional dual prin realizarea unui proiect specific comun, in masura sa reflecte conjugarea tuturor actiunilor factorilor si actorilor implicati, si care sa fie orientat, cu prioritate, catre pregatirea si gestionarea fortei de munca si adaptarea corespunzatoare a calificarilor la nevoile economiei reale.

Obiectivul prioritar al camerelor de comert este de a consolida sistemul educational romanesc, prin aprofundarea si valorizarea parteneriatului cu autoritatile publice cu responsabilitati in implementarea sistemului de invatamant profesional dual, la nivel local, regional si national, pentru asigurarea cadrului necesar dezvoltarii resursei umane conform cerintelor pietei muncii.

Totodata, CCIR propune o reglementare care priveste relansarea diplomatiei economice si modalitatile de gestionare a situatiei camerelor bilaterale, avand ca rezultat urmarit dezvoltarea si eficientizarea relatiilor economice interstatale din perspectiva dezvoltarii internationalizarii mediului de afaceri, atragerea si valorificarea investitiilor straine directe in Romania si, implicit, reducerea deficitului comercial.

Avand in vedere cele prezentate, CCIA Timis se raliaza punctului de vedere exprimat de Camera Nationala privind rolul important al camerelor de comert in reprezentarea si promovarea intereselor mediului de afaceri romanesc.

„Astazi, CCIR si Camerele judetene sunt pregatite mai mult ca oricand sa isi asume si, in egala masura, sa li se recunoasca in mod oficial rolul de interfata a mediului de afaceri in raport cu autoritatile prin descentralizarea unor atributii din domenii specifice ale zonei publice, pe modelul altor state europene, vizand preluarea de catre reteaua camerala a sarcinilor referitoare la dezvoltarea si internationalizarea afacerilor”, se arata in Expunerea de Motive pentru modificarea Legii 335/2007 a Camerelor de Comert si Industrie din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.


Informatii suplimentare la tel. 0722 503138, e-mail: rolinic@cciat.ro, Rodica Olinic – consilier Relatii Publice. (I.P.)

Leave a Reply