Daune morale de 4.000 de euro pentru un fost politist, care a castigat un proces impotriva jurnalistilor Andreea Cretulescu si Victor Ciutacu

Curtea de Apel Bucuresti a redus de la 10.000 de euro la 4.000 de euro cuantumul daunelor morale pe care ar urma sa le primeasca fostul politist Adrian Zaharia de la jurnalistii Andreea Cretulescu si Victor Ciutacu, dupa ce ar fi fost calomniat in doua emisiuni ale postului de televiziune Romania TV.


„Admite apelurile. Schimba in parte sentinta civila apelata in sensul ca: Obliga in solidar paratii Popescu Cretulescu Andreea – Ileana si Radoi Remus, iar pe parata Popescu Cretulescu Andreea – Ileanea in solidar si cu parata SC Ridezone Computers SRL – postul Romania TV la plata catre reclamant a sumei de 3.000 euro cu titlu de daune morale. Obliga in solidar pe paratii Ciutacu Victor – Gabriel si pe SC Ridezone Computers SRL – postul Romania TV la plata catre reclamant a sumei de 1.000 euro, cu titlu de daune morale. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei civile apelate”, se mentioneaza in decizia instantei de apel pronuntata in 15 aprilie. Hotararea nu este definitiva, ci poate fi atacata cu recurs in 30 de zile de la comunicare.

In urma cu un an, Tribunalul Bucuresti a stabilit ca jurnalistii sa-l despagubeasca pe fostul politist cu 10.000 de euro. la termenul din 06.05.2021, judecatoarea Denisa-Florina Lazar-Bernea de la Tribunalul Bucuresti pronuntase in urma cu aproape un an urmatoarea solutie:

Admite in parte cererea. Obliga pe paratii Popescu Cretulescu Andreea – Ileana, Ciutacu Victor si SC Ridezone Computers SRL – postul Romania TV la publicarea dispozitivului prezentei hotarari, timp de trei zile consecutive, pe postul Romania TV in cadrul celor doua emisiuni ”RO la raport” si ‘’Punctul Culminant”, ca forma de reparare a prejudiciului moral adus onoarei, demnitatii, reputatiei si imaginii reclamantului, in raport de difuzarea in cadrul acestor emisiuni din datele de 25.09.2019, 01.10.2019 si 03.10.2019 a imaginii reclamantului, a afirmatiilor tendentioase facute la adresa acestuia in cadrul acestor emisiuni si asocierii persoanei reclamantului cu cazul Caracal cu privire la faptele penale ale numitului Dinca Gheorghe. Obliga pe paratii Radoi Remus, Popescu Cretulescu Andreea – Ileana, Ciutacu Victor si SC Ridezone Computers SRL – postul Romania TV, in solidar, la plata catre reclamant a sumei de 10.000 euro cu titlu de daune morale. Respinge cererea pentru rest, ca neintemeiata”, a decis judecatoarea Denisa-Florina Lazar-Bernea, prin sentinta pronuntata la termenul din 06.05.2021.

Adrian Zaharia, fost politist de penitenciar la Penitenciarul Bucuresti-Rahova si fost director al Cancelariei Prefecturii Olt, solicitase despagubiri morale de 150.000 de euro. El afirmase ca, in septembrie-octombrie 2019, in contextul scandalului izbucnit dupa uciderea celor 2 tinere din Caracal de catre Gheorghe Dinca, cei doi jurnalisti ai postului Romania TV au difuzat imagini mai vechi (din 2014) cu fostul politist de penitenciar pe cand era dus la audieri de catre DIICOT intr-un dosar de trafic de persoane.

Se sugera, astfel, ca Adrian Zaharia ar fi fost implicat in faptele reprobabile ale lui Gheorghe Dinca. In plus, Adrian Zaharia solicitase prin email un drept la replica, care insa nu a fost difuzat. (V.E.)

Leave a Reply