O noua amenda istorica in contul administratiei Fritz! 15 de milioane de euro pentru Colterm Timisoara, sanctionarea refuzului de a se achizitiona certificate de poluare

Refuzul conducatorilor Timisoarei de a achizitiona certificate de poluare pentru societatea de termoficare a orasului va fi sanctionata cu o noua amenda din partea Administratiei Fondului de Mediu. Nu mai putin de 15 milioane de euro, care se adauga amenzii de anul trecut, in valoare de 21 milioane de euro. In aceste conditii, consilierul local Radu Toanca atrage atentia ca falimentul bate la usa Colterm Timisoara.


O noua amenda istorica pentru administratia Fritz: 15 de milioane de euro! Falimentul Colterm este iminent si depinde de Administratia Fondului de Mediu O noua amenda rusinoasa pentru imaginea Timisoarei si fatala pentru sistemul centralizat de termoficare este pe drum spre Colterm!

AFM asteapta confirmarea ANRE privind numarul certificatelor restante si va notifica oficial compania in aceste zile. Cuantumul acestor penalitati pentru neachizitionarea, pana la data de 30 aprilie, a 153443 de certificate EUA aferente anului 2021, este de 15 milioane de euro!!!

Este al doilea an consecutiv cand societatea Colterm primeste o astfel de sanctiune financiara de la Administratia Fondului de Mediu (AFM), insa de aceasta data aceasta amenda poate fi capat de drum pentru firma timisoreana, condusa spre groapa falimentului de viziunea userista si managementul oamenilor noi din administratia timisoreana. Evident ca amenda nu scuteste Colterm de plata (daca va mai fi cazul!) celor 153443 de certificate, in valoare de peste 13 milioane de euro”, scrie consilierul local social-democrat pe retelele de socializare.

Saptamana trecuta, primarul Dominic Fritz declara ca eventualul faliment este inca departe. Acesta sustinea ca plata certificatelor, fiind aferente anului trecut, nu pot fi platite de Colterm decat dupa data la care societatea a intrat in insolventa.

In cel mai rau caz, sustinea Fritz, si daca AFM are alt punct de vedere, falimentul va fi discutat in instanta, iar acest lucru ar fi de durata. Toanca, insa, atrage atentia ca strategia primarului este gresita: cu toate ca certificatele sunt aferente poluarii din 2021, plata acestor si eventuala amenda sunt datorii curente. Tot social-democratul vorbeste si de un dosar penal instrumentat de DNA.

„AFM va solicita, conform procedurilor legale, falimentul Colterm, pentru ca obligatia de plata era una curenta si nu una anterioara insolventei, asa ca indiferent de jocurile de imagine la care va recurge cu siguranta primarul Fritz (contestarea amenzii, dar fara sanse reale de anulare; invocarea grelei mosteniri de la administratia Robu; aruncarea vinei pe administratorii judiciari etc) mandatul sau va fi asimilat cu falimentul Colterm, cu frigul din institutiile si casele din Timisoara in sezonul de iarna 2021-2022!

Pentru ca «tacamul sa fie complet» din zona Colterm mai vine o veste socanta: in aceste zile se va mai deschide un dosar penal (in afara celui instrumentat deja de DNA) pentru sustragere de bunuri de sub sechestru , autorii acestei „minunate” fapte fiind persoane din conducerea Primariei Timisoara si a societatii de termoficare!”, incheie Toanca.

UPDATE: In urma postarii consilierului local, Primaria Timisoara s-a sesizat si a trimis un punct de vedere jurnalistilor. In continuare, administratia Fritz sustine sus si tare ca plata certificatelor nu este o datorie curenta care sa poata fi facuta de insolventa Colterm. In plus, reprezentantii municipalitatii amintesc ca eventuala amenda poate fi contestata.

Iata mesajul primariei, in mare fiind reluate ideile din urma cu o saptamana:

„In urma unui efort intens si facand economii substantiale in alte domenii, Primaria Municipiului Timisoara a achitat toate obligatiile catre Colterm, precum si alte obligatii facute in trecut in numele acestei companii, platind chiar anticipat mai multe zeci de milioane de lei in acest an, pentru ca aceasta societate sa isi poata continua activitatea. Dincolo de subventia pe care o acorda si de acoperirea pierderilor tehnologice, Municipiul Timisoara nu are posibilitatea legala de a sustine financiar o societate comerciala pentru ca aceasta sa-si achite obligatiile.

Astfel, in primele patru luni ale acestui an, din bugetul local si cel central au fost virati catre Colterm 118 milioane de lei, cu 40 de milioane de lei mai mult decat in aceeasi perioada a anului anterior si semnificativ mai mult decat in oricare alt an, suma fiind folosita pentru achizitionarea de combustibil si o parte pentru achizitia certificatelor de poluare aferente perioadei 26 octombrie – 31 decembrie 2021, cand Colterm a intrat sub protectia insolventei.

Valoarea certificatelor achizitionate de Colterm se ridica la peste 15 milioane de lei (3 milioane de euro).

Potrivit Legii insolventei, compania are obligatia de a achita datoriile curente, de functionare, facute dupa intrarea in insolventa in 26 octombrie. Compania nu are posibilitatea legala de a achizitiona certificatele aferente perioadei 1 ianuarie – 25 octombrie 2021, respectiv inaintea intrarii in insolventa.

Colterm a anuntat deja ca va contesta in instanta o eventuala amenda, considerand ca Administratia Fondului pentru Mediu ar trebui sa se inscrie in masa credala cu valoarea certificatelor din perioada anterioara intrarii in insolventa.

Primaria Municipiului Timisoara impreuna cu societatea de termoficare continua activitatile de pregatire a viitorului sezon rece, asa cum am anuntat (achizitionarea si stocarea de gaz si carbune, lucrari de reparatii la instalatii si cazane, proiectul de retehnologizare si inlocuire a retelei de conducte, achizitionarea de module termice pentru scoli si spitale). De asemenea, primaria continua demersurile pentru obtinerea de finantare din fonduri PNRR pentru tranzitia spre energia verde si productia de energie electrica”. (I.P.)

Sursa: ziua de vest

Leave a Reply