PREMIERA! Rol principal pentru actrita Alina Ilea, in spectacolul “Durerea fantoma” pus in scena de Teatrul National din Timisoara (P)

Sambata, 7 mai, de la ora 19, in Sala Mare, la Teatrul National din Timisoara are loc o noua premiera, cu spectacolul Durerea fantoma de Vasili Sigarev, in regia lui Ion-Ardeal Ieremia.


Un depou infernal, capcana pentru minte si suflet – acesta este locul in care Olga se intoarce mereu si mereu in cautarea sotului ei, singurul martor si singura legatura cu sinele ei pierdut. Durerea fantoma este un loc recognoscibil pe care istoria il readuce in prezent.

O nostalgie imposibila, distrugatoare, lipsita de speranta – cum este durerea fantoma, cunoscuta si ca sindromul membrului amputat – este exact ceea ce traim astazi la nivel planetar, adusi de o minte – orbita de prezent si pe care, in consecinta, il refuza – pe buza prapastiei, ca in harababura criminala a unui razboi, fie el rece sau cald.

Dar Sigarev intelege ca oamenii sunt responsabili, la nivel individual, de acceptarea tuturor acestor amputari si, in egala masura, vede umanitatea dincolo de oroare, vede tandretea dincolo de bestialitate, vede speranta dincolo de decadere, vede linistea dincolo de cosmar. In acest depou, doi paznici si Olga isi intersecteaza destinele, in intalniri strabatute de duritate, dar si de o poezie sfasietor de frumoasa.

Regizorul Ion-Ardeal Ieremia a incredintat cele partiturile interpretative unui trio de actori redutabili ai Teatrului National. Astfel, cunoscuta actrita Alina Ilea face echipa in acest spectacol cu Bogdan Spiridon si Matei Chioariu. Acestora li se alatura scenografii Inocentiu Ieremia (decoruri) si Gabriela Strugaru-Popa (costume), precum si video-designerul Sebastian Hamburger.

Biletele pot fi achizitionate on-line pe www.tntimisoara.com sau fizic, de la Agentia de bilete „Marasesti” (str. Marasesti nr. 2, de marti pana duminica, intre orele 11 – 19). (I.P.)

Fotografii: Adrian Piclisan / TNTm

Leave a Reply