Procurorul timisorean Cristian Lazar, printre candidatii „amanati” de CSM la promovarea in SIIJ 2, noua structura care va cerceta infractiunile comise de magistrati

Desi are o carte de vizita impresionanta, procurorul banatean Cristian Lazar (foto 2), de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, inca nu i-a convins pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii ca are competenta necesara cercetarii infractiunilor comise de magistrati si, prin urmare, sa fie promovat in cadrul structurii de parchet care a luat locul SIIJ.


Acesta face parte din grupul procurorilor „amanati” in privinta luarii unei decizii finale, alaturi de alti 20 de candidati care se afla in acelasi echivoc de situatie.

Printre acestia, cap de lista este fostul procuror anticoruptie Doru Tulus, revocat din DNA, in 2017, de catre fosta sefa Laura Codruta Kovesi, dar si Ioan Sandru, seful Serviciului de urmarire penala de la Parchetul General, care a preluat de la Cristi Lazar dosarul caselor lui Iohannis si a dispus solutie de clasare, Iustin Bic sau Mihai Hondor.

In schimb, plenul CSM a admis candidaturile altor 35 de procurori pentru noua structura care a luat locul SIIJ, printre care se afla si Mihaela Iorga Moraru, data afara din DNA odata cu Tulus, precum si Adina Petrescu, Mihai Ilie Eduard, Dragos Cojocariu, Vasile Draghici, Gheorghe Cornescu si altii.

In urma votului, am constatat ca majoritatea de 10 colegi din Consiliu pe care o cunoasteti si care a sustinut noua lege si a propus amendamente adoptate, a votat amanarea in cazul a 21 de colegi, fara a explica motivul acestei amanari. Aceasta in conditiile in care public s-a insistat  pentru un vot care sa determine instrumentarea in termenul cel mai scurt a multitudinii de dosare lasate mostenire de SIIJ.

Asadar, cei care au dorit SIIJ 2 nu au votat pentru aproape jumatate din colegii care indeplineau conditiile, fara a oferi vreo explicatie celorlalti, nici in partea publica a sedintei, nici in cea nepublica (….) Doar in cazul a 2 colegi s-a discutat lipsa unor documente, insa unul dintre ei a fost totusi votat de aceeasi majoritate, desi lipsea o evaluare.

In partea nepublica, presedintele interimar a propus declansarea unei noi proceduri, desi cea in curs nu e finalizata. Vom vedea daca se va intampla asta si in ce conditii.

In loc de concluzii, voi spune ceea ce simt de o vreme. Deciziile in CSM se iau inainte de sedinta, in spatele unor usi inchise, de o majoritate la limita. Minoritatea asigura doar cvorumul. Iar rolul presedintelui interimar este crucial in tot ce se intampla”, a scris pe Facebook judecatoarea Andrea Chis, membru CSM.

Reamintim ca, la inceputul acestui an, actuala majoritate parlamentara a desfiintat Sectia Speciala si a infiintat o alta structura, in cadrul carei vor activa procurorii de anchete speciale care ii vor ancheta pe magistrati. Dintre acestia, 14 dintre vor functiona la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PG) si alti cate 3 la cele 15 parchete de pe langa curtile de apel. (G.I.)

Leave a Reply