Un ofiter de politie judiciara detasat la Parchetul General, condamnat la 5 ani si zece luni de inchisoare pentru o spaga de 1,1 milioane de euro

Fleancu Marius Aurelian, ofiterul de politie judiciara trimis in judecata de procurorii DNA pentru o mita de 1,1 milioane de euro, a fost gasit vinovat de luare de mita, trafic de influenta si permiterea accesului unei persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, cu scopul de a obtine pentru sine foloase necuvenite. Astfel, la termenul de ieri, 9 mai, judecatorii Tribunalului Bucuresti l-au condamnat la 5 ani si 10 luni de inchisoare si interdictia de a mai lucra in politie timp de 5 ani dupa ispasirea pedepsei, in timp ce complicele sau, Cristian-Nicolae Ploaie, va sta la inchisoare 4 ani si 11 luni.


Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie, ofiterul IGPR detasat la Parchetul General, Fleancu Marius Aurelian a promis „aranjarea” unor  probe prin care urma sa fie desfiintata o expertiza ce  evidentia un prejudiciu de 3 milioane de euro in cazul patronului grupului de firme Ager, Bogdan Savin.

Anchetatorii au aratat ca, in perioada februarie 2020 – aprilie 2020, martorul denuntator Bogdan Savin a avut mai multe intalniri, unele doar cu intermediarul afacerii (o persoana care, in baza intelegerii prealabile cu omul legii, a pretins sume de bani in numele acestuia de la martorul denuntator), altele doar cu politistul de la Parchetul General. Omul de afaceri Bogdan Mihail Savin a devenit cunoscut dupa ce, in 2007, a vandut Politiei celebrele Loganuri de 70.000 de euro. Dosarul a fost clastat, insa, de DNA, in 2010.

In total au avut loc 14 intalniri intre cei trei protagonisti ai acestei  ”afaceri” pentru stabilirea sumei de 1,1 milioane de euro drept mita. Flagrantul, inregistrat audio-video, s-a consumat in masina politistului, cand  intermediarul a vrut sa-i dea lui Fleancu suma de 1.100.000 euro primita in ziua anterioara, precizandu-i ca este compusa din 200.000 euro si restul in lei. Banii au provenit din fondurile operative DNA si PG si au fost recuperati integral.

Politistul a sustinut ca va imparti banii cu procurorul de caz si cu procurorul sef de sectie de la Parchetul General.

“Banii respectivi ar fi fost pretinsi prin intermediul celeilalte persoane (Cristian-Nicolae Ploaie, n.r.), in schimbul promisiunii ca: ar urma sa faca cercetari intr-un anume sens, astfel incat probele stranse sa conduca la desfiintarea concluziilor expertizei deja facute in cauza si in cele din urma la o solutie de clasare; ar urma sa intervina la procurorul de caz si la procurorul ierarhic superior (asupra carora a lasat sa se inteleaga ca ar avea influenta), astfel incat sa se dispuna solutia clasarii, iar eventualele plangeri fata de clasare sa fie respinse”, se mentioneaza in actul de acuzare intocmit de DNA. (V.E.)

Leave a Reply