Scandal dupa Eurovision! Juriile din sase tari, printre care si Romania, au fost excluse de organizatori din calculul notelor finale. “Tipare de vot incorect”, explica EBU

Juriile Eurovision 2022 din sase tari au fost eliminate din calculul notelor finale, au anuntat organizatorii concursului. Uniunea Europeana de Radio si Televiziune (EBU) a explicat, intr-un comunicat, ca, dupa cea dea doua repetitie generala a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte in rezultatele din sase tari.


Printre tarile al caror juriu a fost eliminat s-ar numara si Romania, si Moldova, conform ESCXTRA, o publicatie de profil. Organizatorul Eurovision a dezvaluit in comunicatul emis chiar in noaptea finalei ca juriile din cele sase tari au fost eliminate din calculul final al notelor dupa ce un observator independent a detectat ”anumite tipare de vot incorecte in rezultatele din sase tari” la votul din semifinale.

Comunicatul oficial al Uniunii Europene de Radio si Televiziune (EBU):

“In cadrul analizei votului juriului de catre partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radio si Televiziune (EBU) dupa cea de-a doua repetitie generala a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte in rezultatele din sase tari.

Pentru a respecta instructiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul sau de vot pentru a calcula un rezultat agregat inlocuitor pentru fiecare tara in cauza, atat pentru a doua semifinala, cat si pentru marea finala (calculat pe baza rezultatelor altor tari cu un istoric de vot similar).

Acest proces a fost recunoscut de catre monitorul independent al votului.

EBU ia extrem de in serios orice tentativa suspecta de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cantecului si are dreptul de a elimina astfel de voturi in conformitate cu instructiunile oficiale de vot, indiferent daca aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influenta rezultatele si/sau rezultatul votului”.

Comunicatul nu mentioneaza explicit cele sase tari, dar o publicatie specializata in Eurovision sustine ca e vorba despre juriul din Romania, alaturi de cele din Moldova, Azerbaidjan, Polonia, San Marino si Muntenegru.

Reamintim ca fiecare din cele 40 de tari participante a furnizat in finala cate doua seturi de note pentru cei 25 de finalisti: notele juriului si notele publicului. In timpul finalei, notele oferite de juriile din mai multe tari nu au fost anuntate din studiourile televiziunilor partenere, ci de un reprezentant al organizatorilor.

Dupa cum era de asteptat, Ucraina, o tara aflata in plin razboi, a castigat Eurovision 2022, Orchestra Kalush obtinand 631 de puncte. (Eva Theodorescu)

Leave a Reply