TVR reactioneaza la acuzatiile EBU de manipulare a votului la Eurovision 2022. „Punctajul juriului din Romania a fost inlocuit cu un “substitut” calculat intr-un mod netransparent!”

Televiziunea Romana a reactionat in scandalul Eurovision 2020, dupa ce juriul tarii noastre a fost eliminat din calculul rezultatelor finale. Conducerea TVR spune ca reprezentantii Romaniei au fost “surprinsi” sa constate ca rezultatul votului juriului Romaniei nu a fost preluat in calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurentilor din finala, in numele juriului tarii noastre.


El precizeaza ca juriul din Romania hotarase sa acorde punctaj maxim reprezentantilor Moldovei si acuza ca nici juratii, nici reprezentantii TVR nu au fost anuntati de suspiciuni la adresa votului Romaniei, iar regulile ar fi fost schimbate in timpul jocului.

Redam integral comunicatul de presa transmis duminica de conducerea TVR:

“Televiziunea Romana si-a asumat in totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitand taxa de participare si pregatind, alaturi de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Cu toate acestea, am fost surprinsi sa constatam ca rezultatul votului juriului Romaniei nu a fost preluat in calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurentilor din finala, in numele juriului tarii noastre. Precizam ca juriul din Romania a decis sa acorde punctaj maxim reprezentantilor Moldovei.

Intr-un mesaj transmis reprezentantilor tarilor participante, sambata noaptea, chiar in timpul anuntarii rezultatelor votului juriilor nationale pentru finala ESC (in jurul orei 01.00), EBU a comunicat ca: “In analiza voturilor date de juriile nationale de catre partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) dupa cea de-a doua repetitie generala a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) in rezultatele a sase tari. Pentru a respecta Instructiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul sau de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare tara in cauza, atat pentru a doua semifinala, cat si pentru marea finala (calculat pe baza rezultatelor altor tari cu vot similar)”.

In mesaj, Romania nu a fost nominalizata explicit pe lista celor sase tari, nici nu a primit, la imcheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizeaza identificarea unor “modele de vot neregulate”, o comunicare oficiala referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din Romania.

Responsabilul desemnat de TVR sa gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului national a sesizat neconcordanta intre punctajele transmise in ziua precedenta, dupa show-ul pentru juriu, si notele pe care EBU, in timpul evenimentului, a anuntat ca le va introduce in clasament, ca fiind din partea juriului national.

Totodata, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea in transmisiunea oficiala pentru a comunica rezultatele, asa cum TVR agrease in prealabil cu organizatorii, conform procedurilor.

Mai mult, in cursul zilei de sambata, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la doua teleconferinte cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/pozitionare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetitia de transmitere a rezultatului juriului, fara a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intentia organizatorului de a opera modificari asupra votului juratilor Romaniei.

Subliniem faptul ca juriul national a urmarit spectacolul in urma caruia a votat in prezenta unui notar si a respectat regulamentul impus de organizator. Reiteram faptul ca nici juratii, nici reprezentantii TVR, nu au fost anuntati, dupa a doua semifinala, de existenta unor suspiciuni la adresa votului Romaniei.

Asadar, regulile au fost schimbate in timpul jocului, fara ca participantii sa fie anuntati in prealabil, acestia afland in timpul transmisiunii ca unele voturi ale juriilor nationale au fost modificate de organizator.

In acest context iesit din comun, care ne-a surprins neplacut, TVR a solicitat organizatorilor ESC sa ne furnizeze, in mod oficial, motivele concrete pentru care au inlocuit punctajul juriului din Romania cu un “substitut” calculat intr-un mod netransparent. In functie de raspunsul care ne va fi trimis, TVR isi rezerva dreptul de a lua masuri pentru corectarea situatiei create.

In ciuda acestei situatii iesite din comun, reprezentantii Romaniei si-au meritat din plin participarea in finala, wrs a sustinut un moment impecabil la fiecare aparitie pe scena, primind reactii foarte bune in sala, in mediul online sau la intalnirile cu jurnalistii.

Romanii au trait emotiile spectacolului Eurovision alaturi de reprezentantul tarii noastre, TVR inregistrand audiente duble fata de transmisiunea din 2021 – TVR 1 a ocupat locul trei in clasamentul audientelor, finala de sambata fiind urmarita de 370.000 de telespectatori, in medie pe minut”.

Concursul Eurovision 2022 a fost castigat de Ucraina, reprezentata de trupa Kalush Orchestra, a carei piesa „Stefania” amesteca hip-hop-ul si muzica traditionala pe versuri scrise inainte de razboi – care rezoneaza puternic cu evenimentele actuale („Intotdeauna voi gasi drumul spre casa chiar si daca toate drumurile sunt distruse”).

Romania s-a numarat printre cei 25 de finalisti ai Eurovision 2022, fiind reprezentata de wrs, care s-a clasat pe locul 18 din 25, cu 64 de puncte. (I.P.)

Leave a Reply