Firmele si companiile din Timis, conectate cu lumea afacerilor din Germania si Ungaria prin intermediul presedintei Camerei de Comert, Industrie si Agricultura, Florica Chirita (P)

Presedinta CCIA Timis, Florica Chirita, si-a intetit eforturile in vederea conectarii firmelor si companiilor din judetul noastru cu lumea afacerilor din intreaga Europa.


Astfel, in cursul zilei de 19 mai, a avut o intalnire de lucru cu E.S. Regina Lochner, Consul al Republicii Federale Germania la Timisoara, ocazie cu care a facut o scurta prezentare a economiei judetului Timis si a locului pe care aceasta il ocupa in economia nationala, a activitatii Camerei de Comert Timis, cat si un scurt istoric al cooperarii CCIAT in relatia cu Germania.

„Va multumesc pentru o prezentare atat de detaliata a economiei locale dar si a rolului Camerei de Comert in afacerile timisene. Viata economica si pozitia geografica privilegiata a judetului sunt favorabile investitiilor germane. Vestul Romaniei este pentru relatia germano-romana de o importanta deosebita. Trebuie doar ca impreuna sa gasim argumente puternice pentru fiecare domeniu de activitate in parte. (….) Sunt deschisa oricarei colaborari si initiative venita din partea CCIAT, destinate promovarii si dezvoltarii afacerilor dintre tarile noastre”, a spus consulul Germaniei.

Propunerile de colaborare lansate de CCIAT pentru anul acesta vizeaza organizarea de evenimente economice, participarea la Topul Firmelor din Judetul Timis, cat si solicitarea sprijinului Consulatului Germaniei in intermedierea unei relatii de colaborare cu Camera de Comert si Industrie din Düsseldorf, pentru organizarea unui parteneriat de afaceri cu ocazia misiunii economice timisene de vizitare a MEDICA 2022, cel mai mare targ medical din lume, care va avea loc Düsseldorf, in perioada 14-17 noiembrie.

La randul sau, E.S. Regina Lochner a informat despre vizita la Timisoara, in perioada 24-25 mai, a prim-ministrului landului Turingia si a unei delegatii de afaceri.

O zi mai tarziu, in 20 mai, presedinta CCIA Timis, Florica Chirita, s-a deplasat la Budapesta, unde a avut doua intalniri de lucru importante destinate identificarii de oportunitati de cooperare cu comunitatea de afaceri din Ungaria, dar si cu cea a tarilor dunarene.

Astfel, prima intalnire a fost cu presedintele Camerei de Comert si Industrie Budapesta, Elek Nagy. Propunerile de cooperare formulate de Presedintele CCIAT au fost transpuse intr-o agenda de lucru comuna pentru anul acesta care vizeaza organizarea cate unui forum de afaceri la Timisoara si respectiv Budapesta, participarea firmelor la targuri si expozitii din cele doua orase cat si organizarea la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT a unui eveniment destinat Ungariei ce va cuprinde intalniri B2B, vizite la firme, o expozitie de produse maghiare si o seara culturala.

Cea de-a doua intalnire a fost cu Áron Littvay-Kovacs, sef de departament in cadrul Federatiei Camerelor de Comert Dunarene (FDCC). In calitatea CCIAT de membru al  Federatiei, a fost lansata propunerea de realizare la Timisoara, in septembrie a.c., a unui Forum de Afaceri Dunarean, cu participarea companiilor din Austria, Serbia, Ungaria si Romania, beneficiind de sprijinul camerelor de comert din Viena, Budapesta si Belgrad cat si al Ambasadei Romaniei in Serbia.

Totodata, presedintele CCIAT a inaintat propunerea ca Adunarea Generala a FDCC, preconizata a avea loc la Ruse (Bulgaria), in septembrie 2022, sa se desfasoare la Timisoara. Propunerea a fost preluata si va fi supusa aprobarii in sedinta, din 26 mai, a Consiliului Director al FCDD. (I.P.)

Leave a Reply