Actori din Ucraina pe scena Festivalului de Teatru Timisoara – TESZT. Spectacolul “Clasa noastra” vorbeste despre ororile razboiului si procesul dezumanizarii pe care il provoaca

Spectacol din Ucraina la Festivalul Euroregional de Teatru Timisoara – TESZT:  un eveniment distinct de teatru si solidaritate umana, in editia a 13-a a festivalului Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely!


Spectacolul invitat, pentru ziua de 28 mai 2022, al Teatrului de Tineret „Virymo” din Dnipro, Ucraina, „Clasa noastra”, in regia lui Volodymir Petrenko, reuneste o distributie de actori tineri si vorbeste despre destinul unor colegi de scoala care sunt prinsi in tumultul schimbarilor istorice ale secolului XX, despre ororile razboiului si procesul dez/umanizarii pe care il provoaca.

O capodopera a literaturii, sensibil si acut acordata la evenimentele acestei perioade. Prezenta artistilor ucraineni in Festivalul TESZT este sustinuta de Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Timisoara.

Spectacolul a fost inscris la apelul deschis lansat de TESZT pentru selectia spectacolelor in 2019, iar Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” a decis sa il includa in editia 2022 a festivalului ca un gest firesc si necesar  de solidaritate cu artistii ucraineni afectati de conflictul ruso-ucrainean. Din cauza contextului regional, trupa a primit permisiunea de a parasi tara pentru participarea la festival in urma cu doar cateva zile.

Piesa „Clasa noastra” a autorului polonez Tadeusz Slobodzianek urmareste destinele unor tineri care se maturizeaza si apoi isi traiesc vietile influentati de evenimentele politice care marcheaza destinul Poloniei – schimbarea regimurilor politice (polonez, sovietic, nazist, comunist, democratic) sunt puncte de cotitura pentru prietenia lor si duc la evenimente tragice.

Spectacolul va fi prezentat in 28 mai 2022, de la ora 16,  in Atelierul de Pictura din Palatul Culturii, iar biletele costa 25 de lei si se pot obtine de la teatru (str. Alba Iulia nr.2, zilnic dupa ora 14) sau pe tm-t.biletmaster.ro. Spectatorii sunt incurajati sa doneze bani in urna amenajata la teatru. La fel ca  toate evenimentele din TESZT, spectacolul va fi tradus in romana, maghiara si engleza.

A treisprezecea editie TESZT se desfasoara in 22-29 mai si reuneste 25 de evenimente din 12 tari, majoritatea sold out. Toate detaliile editiei boostTESZT13 se gasesc pe www.teszt.ro.

Festivalul Euroregional TESZT este un eveniment organizat de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timisoara si finantat de Primaria  Municipiului Timisoara. (I.P.)

Leave a Reply