Medici din Timis implicati intr-o grupare infractionala de vaccinari fictive, ridicati de procurorii DIICOT. Aproape 8000 de persoane au platit intre 300 si 400 de euro pentru „vaccinare”

In aceasta dimineata, politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice si Serviciul de Combaterea Criminalitatii Organizate Caras-Severin, impreuna cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timisoara, efectueaza 5 perchezitii domiciliare, in judetele Timis si Caras-Severin, la 3 persoane banuite de constituire a unui grup infractional organizat, zadarnicirea combaterii bolilor, fals informatic si frauda informatica.


Din investigatiile efectuate a reiesit ca, in perioada 2021 – 2022, membrii gruparii infractionale, aflati in legatura cu diversi medici, ar fi intermediat obtinerea, in mod ilegal, de certificate care atesta vaccinarea anti Covid-19, pentru mai multe persoane interesate, in schimbul unor sume de bani.

Pentru a obtine un certificat de vaccinare valid, insa fara a i se fi administrat efectiv vaccinul, o persoana interesata ar fi platit membrilor gruparii sume cuprinse intre 300 si 400 de euro, banii fiind incasati personal de catre oamenii de legatura ai medicilor si predati acestora. Pentru aceste servicii, nu mai era necesar ca presupusul pacient sa se prezinte la una dintre clinicile de vaccinare, ci doar de a transmite datele personale membrilor retelei.

Ulterior, in decurs de aproximativ doua saptamani, clientul ar fi primit certificatul verde de vaccinare valid, emis pe numele sau, avand toate datele personale implementate in sistemul informatic al D.S.P. Ca urmare a investigatiilor efectuate, au fost identificate aproximativ 8.000 de persoane din intreaga tara, care au beneficiat de serviciile membrilor gruparii, persoane ce au obtinut certificate de vaccinare care atesta administrarea unei doze de vaccin anti Covid-19 sau chiar schema completa.

Faza operationala a cazului a fost declansata in cursul lunii martie 2022, fiind efectuate cinci perchezitii domiciliare la locatiile utilizate de persoanele banuite (persoanele de legatura cu cadrele medicale). Au fost puse in executare 10 mandate de aducere si a fost luata masura controlului judiciar pentru 7 dintre acestea. De asemenea, in urma perchezitiilor, au fost ridicate mai multe sisteme informatice (telefoane mobile, laptop-uri, memory stick-uri, memory carduri, HDD-uri etc) apartinand persoanelor implicate.

Continuand cercetarile, dupa efectuarea de investigatii specifice, s-a reusit documentarea intregii activitati infractionale a gruparii, fiind identificate 3 cadre medicale, care ar fi efectuat aceste activitati de vaccinare, in fals.

Activitatile au beneficiat de suportul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale. Perchezitiile se realizeaza cu sprijinul jandarmilor din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi „Glad Voievod” Timisoara. Facem precizarea ca, pe parcursul intregului proces penal, persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie. (I.P.)

Leave a Reply