Sorin Grindeanu: TAROM, ori se reuseste a fi salvata, ori va avea soarta altor companii nationale din Europa, care au intrat in faliment

Situatia la TAROM nu este cea mai fericita, iar compania trebuie sa continue planul de restructurare pe care l-a agreat cu Comisia Europeana, pentru a se putea salva, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la Conferinta Anuala si Adunarea Generala a Asociatiei Aeroporturilor din Romania, relateaza Agerpres.


„Stim cu totii ca situatia nu e cea mai fericita – si nici nu trebuie sa ascundem gunoiul sub pres – nu e cea mai fericita la TAROM. TAROM-ul trebuie sa-si continue planul pe care l-a agreat cu Comisia Europeana si pe care trebuie sa-l urmareasca, asa, citand din clasici in viata, pas cu pas, astfel incat sa poata sa salveze compania, pentru ca despre asta e vorba.

Nu exista scenarii gri in ceea ce inseamna TAROM, ori se reuseste a fi salvata, ori va avea soarta, din pacate, a altor companii din Europa. Din cate stiu, cel putin in zona de est a Europei, au mai ramas in picioare doua companii nationale – TAROM si LOT. In rest, cam toate au intrat in faliment. Dar nu doar in estul Europei. Avem exemplul recent al Alitalia.

De aceea, pe zona aceasta de TAROM, trebuie sa isi urmareasca foarte bine acest plan. Atunci exista o sansa, iar una din componente inseamna ca 90% din personalul TAROM sa fie personal navigant si 10% personal suport. Nu invers”, a sustinut Grindeanu.

El a precizat ca acest raport „nu e chiar invers, dar nici departe nu sunt”.

„Asa trebuie sa ajunga. Nu e chiar invers, dar nici departe nu sunt. Eu am avut o discutie in urma cu 2-3 saptamani cu d-na comisar Vestager (Margrethe Vestager – comisarul european pentru concurenta – n. r.) pe doua componente. Atat pe TAROM, cat si pe CFR Marfa. Pe TAROM lucrurile sunt mai clare, pentru ca planul de restructurare este acceptat. Mai trebuiau sa trimita cateva clarificari pe care TAROM le-a trimis la Comisie, deci este acceptat acest plan de restructurare”, a adaugat seful de la Transporturi.

Comisia Europeana a aprobat recent un ajutor de stat pentru TAROM, in valoare de 1,9 milioane de euro, pentru a-si putea acoperi prejudiciul cauzat de pandemia COVID 19.

In luna ianuarie, Ministerul Transporturilor a numit trei noi administratori la Tarom, unul dintre acestia fiind Daniel Idolu, consilier judetean PSD si fost director al Aeroportului Timisoara, scria economedia.ro.

(I.P.)

Leave a Reply