Fostul procuror timisorean Gheorghe Brad, trimis in judecata de DIICOT in dosarul privatizarii si devalizarii statiunii Baile Herculane. Prejudiciul, peste 25 milioane de euro

Prin rechizitoriul din data de 12.05.2022, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Caras-Severin au dispus trimiterea in judecata a unui numar de 35 inculpati (cetateni romani, parte dintre acestia avand calitatile de actionar, administrator, presedinte consiliu de administratie, director general, director economic, director executiv, director comercial, avocat, executor judecatoresc, evaluator imobiliar, administrator judiciar, lichidator judiciar, director executiv si consilier juridic ai Agentiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, deputat la momentul comiterii faptelor), pentru savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, delapidare cu consecinte deosebit de grave, spalare a banilor, inselaciune, abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sustragere de sub sechestru, violare de domiciliu, distrugere, santaj, divulgarea informatiilor secret de serviciu sau nepublice si fals in declaratii.


Printre cei trimisi in judecata se afla fostul deputat PSD Iosif Armas, executorul judecatoresc Gheorghe Brad, fost procuror DIICOT, Monica Mihu, fosta sotie a lui Remus Borza, actual consilier al premierului Nicolae Ciuca, fostul deputat Ion Tabugan, fostul viceprimar al Caransebesului, Ilie Iova, fostul sef al PRM Baile-Herculane, Mihail Cionca, avocatul Istrate Rusu si altii.

In cauza s-a retinut faptul ca, in perioada 2007 – 2016, a fost constituit si a actionat un grup infractional organizat cu scopul de a decapitaliza o societate comerciala din orasul Baile Herculane, prin scoaterea activelor/bunurilor din patrimoniul acesteia in dauna creditorilor reali si, totodata, insusirea in folosul membrilor grupului a sumelor de bani obtinute.

Societatea din Baile Herculane detinea in anul 2001, data la care a fost privatizata, aproximativ 50 de imobile in statiune, imobile care reprezentau cele mai importante hoteluri, restaurante si stranduri termale din statiune. De asemenea, aceasta detinea licenta de exploatare a apelor termale, fiind singurul furnizor pentru celelalte hoteluri si pensiuni functionale din statiune.

Incepand cu anul 2001, aceasta societate a fost supusa unor proceduri prealabile de privatizare, context in care, doua persoane potente financiar, care detineau sau controlau societati comerciale importante, au fost interesate de aceste proceduri.

Privatizarea societatii comerciale a avut loc la data de 28.08.2001, cand a fost cumparat pachetul majoritar de 40,92% de catre o societate comerciala controlata de catre unul dintre inculpati care, la data respectiva, detinea 68% din actiuni.

Pentru achitarea pretului pachetul majoritar de actiuni obtinut in cadrul procedurii de privatizare au fost folosite sume de bani care proveneau din afaceri cu statul.

Astfel, acelasi inculpat, prin intermediul aceleiasi societati comerciale, a negociat in luna iulie 2001 cu Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale o forma de imprumut, concretizat in acordarea de catre Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale a cantitatii de 5.487.590 kilograme de zahar cristal, ce constituia stoc de rezerva de stat, catre societatea controlata de inculpat, cu drept de vanzare, dar si cu obligatia acesteia din urma de a reconstitui stocul pe cheltuiala sa in termen de 180 de zile.

In luna august, din banii obtinuti din vanzarea zaharului ce constituia stoc de rezerva de stat, societatea comerciala controlata de inculpat a platit prima transa pentru cumpararea societatii comerciale din Baile Herculane (banii folositi au provenit astfel de la bugetul de stat, prin acordarea imprumutului de catre Rezervele de stat).

Ulterior stocul de zahar nu a mai fost refacut si imprumutul nu a fost restituit, creandu-se in aceasta modalitate un prejudiciu in valoare de 43.288.697,99 lei (contravaloarea zaharului care nu a fost inlocuit).

Intrucat in luna martie 2008, societatea comerciala controlata de inculpat a intrat in insolventa, existand riscul ca, din bunurile societatii obtinute in urma participarii la procedura de privatizare, sa fie indestulati creditorii societatii, inculpatul a dezvoltat un nou mecanism in vederea sustragerii activelor acestei din urma societati, respectiv prin folosirea procedurii executarii silite.

In acest scop, inculpatul a racolat in grup persoane din firma, rude ale acestuia, pe care le-a promovat in functii importante, precum si alte persoane fizice cu potential financiar.

Incepand cu anul 2008, societatea comerciala din Baile Herculane a contractat imprumuturi de la mai multe persoane fizice, printre care fiul directorului general, sotia directorului economic si contabila societatii, in baza unor contracte de imprumut de sume relativ mici cu dobanzi anuale mult mai mari decat dobanda legala, contracte care constituiau titluri executorii.

Imprumuturile obtinute de la persoanele fizice au fost garantate cu bunurile societatii, in lipsa unei hotarari a Adunarii Generale a Actionarilor valabila (conditie necesara conform actului constitutiv si Legii nr. 31/1990). Aceste imprumuturi nu fost restituite de societatea comerciala in termenele foarte scurte stabilite in contracte, fapt ce a condus la executarea prin intermediul executorilor judecatoresti a unor imobile apartinand societatii comerciale din Baile Herculane.
In aceasta modalitate, au fost scoase din patrimoniul societatii 22 de imobile si doua licente privind exploatarea apelor termominerale, acestea fiind insusite de membrii grupului infractional organizat.

De asemenea, sumele de bani, cu care societatea era imprumutata de catre persoanele fizice membre ale grupului infractional organizat, intrau in conturile societatii pentru o scurta perioada de timp, fiind retrase ulterior sub forma de drepturi salariale. Salariatii societatii comerciale, care incasau sumele de bani, erau rude ale liderului grupului infractional organizat, fictiv remunerate cu sume mari de bani, fara ca, in realitate, sa desfasoare o activitate in societate.

Profitand de faptul ca la data de 04 aprilie 2016 liderul grupului infractional organizat si o parte dintre membrii acestuia (respectiv conducerea societatii comerciale din Baile Herculane, lichidatori judiciari si angajati ai rezervelor de stat) au fost arestati, al doilea inculpat si-a asumat pozitia de lider, coordonand in continuare activitatea grupului infractional. In acest scop, acesta a atras noi membri, fara a caror contributie, activitatea era imposibila (lichidator judiciar, practician in insolventa si executor judecatoresc).

Astfel, acesta a folosit doua acorduri fictive incheiate cu societatea comerciala din Baile Herculane in perioada post privatizare (in urma esecului celui de-al doilea inculpat de a achizitiona pachetului majoritar de actiuni, actiune reusita de primul inculpat), in scopul capusarii acesteia.

Prin punerea in executare a acordurilor fictive, inculpatul a scos de sub sechestru instituit de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism bunurile imobile care apartineau societatii comerciale si care fusesera scoase din patrimoniul acesteia in urma activitatii infractionale desfasurate de primul lider al grupului infractional organizat anterior si membrii grupului racolati de acesta.

Mentionam faptul ca, in cauza s-a dispus trimiterea in judecata si in ceea ce priveste decapitalizarea de catre o parte a membrilor care au constituit grupului infractional organizat a unei societati comerciale in al carui patrimoniu se afla un aeroport situat in Caransebes, judetul Caras Severin. S-a retinut ca, prin utilizarea unor proceduri ilicite si prin intermediul aceleiasi societati comerciale utilizata in procedura privatizarii societatii din Baile Herculane, acestia au obtinut controlul asupra consiliului de administratie (prin numirea in cadrul acestuia a surorii unuia dintre inculpati si a unui inculpat avand calitatea de avocat). Odata obtinut controlul asupra consiliului de administratie, inculpatii au instrainat actiunile si terenurile acestei societati.

Prin activitatea infractionala a fost cauzat un prejudiciu in cuantum de 123.325.726 lei Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Timisoara, Primariei Orasului Baile Herculane, R.A.P.P.S., Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie, Companiei Nationale pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat si Recipientelor sub Presiune SA, Autoritatii de Supraveghere Financiara si altor 5 societati comerciale, fiind instituire masuri asiguratorii asupra a 146 de imobile (terenuri, apartamente si constructii).

Dosarul a fost inaintat spre competenta solutionare Curtii de Apel Timisoara. (I.P.)

Leave a Reply