SOFT LEX. Un politist care a facut uz de arma si a impuscat mortal un sofer fugar, doar 2 ani de inchisoare si 800.000 de lei daune morale

Un politist din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Vaslui, care a impuscat mortal un barbat in timpul unei misiuni, in anul 2018, a fost condamnat, joi, la 2 ani de inchisoare cu suspendare.


De asemenea, politistul ucigas, impreuna cu IPJ Vaslui, vor trebui sa achite familiei victimei 800.000 de lei daune morale si 30.000 de lei daune materiale. Decizia instantei nu este definitiva.

“Condamna pe inculpatul Vizitiu Mihai, la pedeapsa de doi ani inchisoare, pentru savarsirea, in data de 15 martie 2018, a infractiunii de ucidere din culpa (…) Dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere si stabileste un termen de supraveghere de doi ani si noua luni, calculat conform dispozitiilor art. 92 Cod penal”, se arata in decizia magistratilor de la Tribunalul Iasi.

Totodata, instanta a dispus luarea masurilor asiguratorii asupra tuturor bunurilor mobile si imobile ale inculpatului Vizitiu Mihai, prin instituirea unui sechestru asupra acestora, in vederea recuperarii despagubirilor civile acordate in cauza.

Politistul mai trebuie sa achite 20.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat si sa plateasca in solidar cu partea responsabila civilmente Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui suma de 20.000 de lei reprezentand cheltuieli judiciare efectuate de doua persoane, care s-au constituit parti civile in proces.

Avocata familiei tanarului impuscat, Oana Iovu, s-a declarat nemultumita de sentinta.

“Sentinta este netemeinica atat ca incadrare de drept, cat si fata de valorile sociale incalcate de o persoana ce exercita o functie a autoritatii de stat. Este o sentinta impotriva careia vom formula sub toate aspectele calea legala de atac in vederea restabilirii normelor juridice, sociale si morale incalcate de inculpat”, a declarat presei Oana Iovu.

In anul 2018, un tanar a fost impuscat accidental in cap de un politist care il urmarea, in urma unor informatii ca acesta se afla la volanul unei masini, desi avea permisul de conducere suspendat. Barbatul a murit la putin timp dupa ce a fost preluat de un echipaj medical, in ciuda eforturilor depuse de medici pentru a-i salva viata.

Barbatul in cauza avea 26 de ani si era din comuna Puscasi, judetul Vaslui. El fusese condamnat pentru refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice si conducere fara permis. Totodata, in anul 2017 el provocase un accident rutier, fara victime. I s-a intocmit un dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de conducere fara permis si conducere sub influenta bauturilor alcoolice, dosarul fiind in lucru la momentul incidentului.

Initial, s-a anuntat ca politistul va fi cercetat pentru omor, ulterior, la nivelul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, s-a primit o ordonanta de schimbare a incadrarii juridice fata de politist, din omor, in ucidere din culpa. Ancheta in acest caz a fost instrumentata de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui. Ulterior, la solicitarea avocatului familiei tanarului decedat, dosarul a fost preluat de Parchetul General.

Politistul Mihai Vizitiu a fost pus o perioada la dispozitia sefului IPJ Vaslui. In prezent, potrivit reprezentantilor institutiei, acestuia i-ar fi fost desfacut contractul de munca. (V.E.)

Leave a Reply