Sase filme despre libertate concureaza pentru Trofeul Ceau, Cinema, la Timisoara! Ororile razboiului din Ucraina, in pelicula de referinta „Reflectie”

Sase filme despre libertate selectate la Venetia, Cannes si Berlin fac parte din competitia celei de-a IX-a editii a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc in perioada 14-17 iulie la Timisoara. Juriul va fi format din actrita Judith State, regizoarea Cristina Grosan si regizorul Eugen Jebeleanu.


Trei dintre filmele care concureaza pentru Trofeul Ceau, Cinema! “Razvan Georgescu” si pentru Premiul Publicului au avut premiera mondiala in competitia editiei de anul trecut a Festivalului de la Venetia.

“Reflectie” (“Reflection”, 2021) este cel mai nou lungmetraj al regizorului ucrainean Valentin Vasianovici. Tulburatorul film are ca protagonist un chirurg care este capturat de fortele militare ruse in zona de conflict din estul Ucrainei, unde este expus la scene ingrozitoare de umilire si violenta. Proiectia va face parte dintr-un Focus Ucraina, un omagiu pentru rezistenta ucrainenilor in razboiul declansat de Rusia.

“Nu lasa urme” (“Leave No Traces”, 2021), regizat de Jan P. Matuszynski, este o drama poloneza puternica despre lupta pentru dreptate a unui tanar care asista la tragedia unui prieten, fiul poetei anticomuniste Barbara Sadowska, omorat in bataie de politie in Polonia anului 1983. Filmul este adus cu sprijinul Institutului Polonez din Bucuresti.

Fascinantul “Grota” (“Il buco”, 2021), realizat de italianul Michelangelo Frammartino, urmareste aventura extraordinara a unui grup de speologi care pornesc in explorarea unor pesteri necunoscute omului in sudul Italiei, in august 1961. “Grota” a castigat Premiul Special al Juriului la Venetia si este distribuit in Romania de Independenta Film.

Alte doua filme din competitia Ceau, Cinema! vin din sectiunea Un Certain Regard a editiei din 2021 a Festivalului de la Cannes.

“Marea Libertate” (“Great Freedom”, 2021), o coproductie Austria-Germania regizata de  austriacul Sebastian Meise, urmareste povestea legaturii pe care o dezvolta de-a lungul catorva decenii un barbat, trimis in mod repetat la inchisoare in Germania postbelica pe baza legii care incrimina homosexualitatea, cu un coleg de celula.  Filmul a castigat Premiul Juriului in sectiunea Un Certain Regard de la Cannes si Marele Premiu la Festivalul de la Sarajevo si este proiectat la Timisoara cu sprijinul Forumului Cultural Austriac de la Bucuresti.

Unul din cele mai apreciate si curajoase filme bulgare recente, “Si femeile plang” (“Women do Cry”, 2021), realizat de regizoarele Vesela Kazakova si Mina Mileva, are in prim-plan o familie formata numai din femei, intr-o societate unde “genul” nu este un cuvant familiar.

Din sectiunea Panorama a editiei de anul trecut a Festivalului de la Berlin vine “Ia ochii de pe mine” (“All Eyes off Me”, 2021), al doilea lungmetraj al regizoarei israeliene Hadas Ben Aroya. Un film indraznet care discuta libertatea sexuala prin povestea unei tinere ale carei fantezii se ciocnesc de realitate.

“Desi aparent diferite, cele sase filme chestioneaza cateva din numeroasele sensuri ale ideii de libertate de ieri si de azi, in ton cu tema politica a editiei a noua a festivalului. Competitia este una provocatoare, atat prin subiectele filmelor, cat si prin forma aleasa de fiecare dintre regizori”, spune selectionerul competitiei, criticul de film Ionut Mares.

Cele sase filme vor concura pentru Trofeul Ceau, Cinema! “Razvan Georgescu”, in valoare de 1.000 de euro si oferit de Groupama Asigurari, si Premiul Publicului, in valoare de 500 de euro. Trofeele Ceau, Cinema! sunt realizate de artista Lia Pfeiffer.

Competitia Ceau, Cinema! ofera un cadru de exprimare cineastilor din tarile cu minoritati traditionale in regiunea Banatului.

Juriul este format din actrita Judith State, regizoarea Cristina Grosan si regizorul Eugen Jebeleanu.

Judith State este dansatoare, coregrafa si actrita, cunoscuta pentru roluri in filme precum “Sieranevada”, “Monstri.”, “Malmkrog” sau “Tata muta muntii”.  Ea va participa la o dezbatere cu publicul Ceau, Cinema! dupa o proiectie speciala cu cel mai nou film in care joaca, “R.M.N.” (2022), de Cristian Mungiu, care a avut premiera mondiala in competitia Festivalului de la Cannes.

Cristina Grosan este regizoare de film care lucreaza deopotriva in Ungaria si Romania, unde a realizat mai multe scurtmetraje. Primul sau lungmetraj, productia maghiara “Lucruri pentru care merita sa plangi” (2021), selectata anul trecut in competitia Festivalului de la Sarajevo, se va vedea in premiera la Timisoara la Ceau, Cinema!

Originar din Timisoara, Eugen Jebeleanu si-a inceput cariera ca actor, dupa care a devenit regizor de teatru si de film. Debutul sau in regia de film, multipremiatul “Camp de maci” (2020), va avea parte la randul sau de o proiectie speciala in cadrul festivalului.

Proiectiile de la editia a IX-a vor avea loc la Cinema Victoria, Gradina de Vara si Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piata Traian si Faber.

Mai multe detalii despre festival se gasesc pe site-ul www.ceaucinema.ro, precum si pe paginile de Facebook si Instagram.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociatia Pelicula Culturala si Asociatia Marele Ecran.

Finantat de Municipiul Timisoara, prin Centrul de Proiecte.

Proiect finantat de Consiliul Judetean Timis prin intermediul Programului de finantare nerambursabila TimCultura 2022. (I.P.)

Leave a Reply