Cum se face triajul pacientilor care ajung la Urgentele Spitalului Judetean din Timisoara. “Exista cinci coduri, care indica medicilor trepte de atentie”

Cladirea ce se ridica in perimetrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta” Pius Brinzeu” si care este dedicata UPU, implineste o mare nevoie de spatiu.


Are trei nivele, subsol, parter si etaj; permite intrarea ambulantelor sub copertina pentru protejarea pacientilor, are culoare separate pentru cazurile usoare, zona de asteptare va fi decenta si spatioasa iar tratamentul si aparatura vor avea desfasurarea cea mai ampla.

Unitatea va fi un spatiu deschis cu circuite fluide, bine delimitate si stricte din perspectiva disciplinei actului medical.

In UPU- SCJUT vin in jur de 250 de cazuri pe zi. Afectiunile cardiovasculare si cele neurologice sunt pe primele locuri.

Triajul pacientilor care vin in Urgente se face dupa cinci coduri care indica medicilor trepte de atentie. Codul rosu are zero timpi de asteptare pentru ca e vorba de salvarea vietii. Codul galben iti spune ca e periculos sa astepti si pacientul este preluat in 15 minute. Codul verde este urgenta care permite o ora pina la preluare si codurile albastru si alb sunt cele care permit asteptarea de peste un ceas.

“Este evident ca sunt urgente, sub o forma sau alta si le preluam pe toate pentru ca a fi eficient nu presupune lipsa empatiei. Vin si pacienti cu o simpla taietura la deget, o migrena sau dureri de stomac”, spun reprezentantii UPU.

In 2017, in UPU au venit 76.000 de pacienti. In 2018, 80.000 de pacienti. Dupa cum arata prezentarile din primele luni, anul 2022 va avea peste 80.000 de pacienti in Urgente.

“Avem in UPU colegi foarte bine pregatiti si dedicati. Urgenta spitalului cere profesionisti si din fericire spitalul nostru ii are. Sediul cel nou va fluidiza mult circuitul specific si va redefini total conceptul de unitate de primiri urgente. Spitalul este un loc al deciziei, in fiecare sectie si in fiecare zi se iau decizii care privesc Viata. UPU este o astfel de sectie”, spune managerul SCJUT, dr. Sorin Barac

Unitatea de Primiri Urgente a SCJUT are o echipa de 30 de medici si 60 de asistenti medicali si toti fac medicina de urgenta , adica asistenta medicala de urgenta in spital (sediul UPU) si asistenta medicala de urgenta in teren, respectiv ambulanta si elicopter sau prespital, cum mai este denumita.

Medicii au facut cu totii prespital iar dintre asistenti, o treime.

“La baza, aici in UPU, in situatii delicate mai poti cere ajutorul unui coleg insa in teren, nu. Acolo, esti in spatiu deschis, de multe ori sub privirile si telefoanele trecatorilor care fac poze sau comenteaza sau esti in vreo rapa sau in mijlocul padurii, doar tu cu pacientul. Prespitalul e altceva”, spune dr. Mihai Grecu, seful UPU.

“Anul III de rezidentiat in Urgenta este pragul de la care medicul isi da seama daca poate trai cu meseria asta, sau nu. Trebuie sa-ti placa, sa ai psihic tare si sa ai toleranta mare la frustrare. Nu iti iese totdeauna asa cum vrei.”

Actualul sediu al UPU isi va pastra specificul. Anumite spatii vor fi folosite pentru pacientii aflati pe targa, sub supraveghere medicala, iar altele vor deveni strict administrative. Laolalta cu cladirea cea noua, UPU va fi sectia de urgenta de mare dimensiune a judetului Timis. (I.P.)

Leave a Reply