LISTA finala a judecatorilor si procurorilor care vor face parte din viitorul CSM. Instantele din Banat, niciun reprezentant in forul de conducere a magistraturii

Magistratii din toata tara si-au ales, miercuri, 22 iunie, reprezentantii in Consiliului Superior al Magistraturii. Mandatul viitorilor membri ai CSM este unul de 6 ani, care va incepe in ianuarie 2023. Dupa ce, in ultimii ani, judecatorii si procurorii din Romania au acordat incredere unor colegi care, ulterior, au dezamagit, de aceasta data, pare ca in CSM sunt trimisi profesionisti de anvergura, care si-au castigat respectul colegilor in salile de judecata, nu in culisele partidelor politice.


Iata lista finala a judecatorilor si procurorilor alesi in CSM, dupa alegerile din 22 iunie 2022:

Judecatori:

  • Daniel Gradinaru (ICCJ)

  • Denisa Stanisor (ICCJ)

  • Liviu Odagiu (Curtea de Apel Alba Iulia)

  • Elena Costache (Curtea de Apel Bucuresti)

  • Laura Radu (Tribunalul Bucuresti)

  • Mihai Ghica (Tribunalul Cluj)

  • Claudiu Dragusin (Judecatorul Sector 4)

  • Vasile-Alin Ene (Judecatoria Ploiesti)

Procurori:

  • Daniel Horodniceanu (DIICOT)

  • Emilia Ion (PCA Bucuresti)

  • Bogdan Staicu (PT Bucuresti)

  • Claudiu Sandu (PT Brasov)

  • Catalina Sintion (PJ Sector 3)

Lor li se vor adauga doi reprezentanti ai societatii civile, alesi de Senat, dar si trei membri de drept: ministrul justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al PICCJ.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un judecator, din randul membrilor alesi. Mandatul este de un an, fara posibilitatea innoirii acestuia. Vicepresedintele este ales din randul membrilor procurori. Cum acestia sunt doar cinci, unul dintre ei va detine mandatul de vicepresedinte de doua ori.

Potrivit Legii 317.2004, Consiliul Superior al Magistraturii alcatuieste lista finala cuprinzand magistratii alesi si o transmite Biroului permanent al Senatului.

Inainte de transmiterea listei catre Biroul permanent al Senatului, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii verifica si comunica, in termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, daca judecatorii si procurorii alesi au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, iar Consiliul Suprem de Aparare a Tarii verifica si comunica Consiliului Superior al Magistraturii rezultatul verificarilor privind calitatea de ofiter acoperit, colaborator sau informator al serviciilor de informatii a judecatorilor si procurorilor alesi, in termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Senatul, in prezenta majoritatii membrilor sai, pe baza raportului Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari, valideaza lista cuprinzand magistratii alesi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este o institutie publica care are rolul de garant al independentei justitiei. Consiliul este institutia competenta in ceea ce priveste recrutarea, promovarea, transferarea, detasarea, cercetarea disciplinara si eliberarea din functie a judecatorilor si procurorilor.

Consiliul are o influenta decisiva si asupra formarii initiale si continue a magistratilor, prin coordonarea activitatii Institutului National al Magistraturii (INM) si a Scolii Nationale de Grefieri. Toate aceste atributii sunt astfel reglementate incat sa permita CSM sa-si indeplineasca rolul care i-a fost conferit prin Constitutie

Atributiile membrilor CSM sunt foarte importante si cu impact asupra carierelor magistratilor. Solutionarea diverselor cereri privind detasarea, transferul magistratilor, aplicarea sanctiunilor disciplinare sau avizarea proiectelor de legi din justitie fac din functia de membru CSM una dintre cele mai puternice din justitie. (V.E.)

 

Leave a Reply