Voci feminine din cinematografia romana si maghiara, la Festivalul Ceau, Cinema!. Doua dintre cele mai apreciate filme din ultimul an, la festivalul de la Timisoara (P)

Doua dintre cele mai apreciate filme ale ultimului an realizate de regizoare din Romania si Ungaria, precum si o discutie despre noile voci feminine din cinematografie vor face parte dintr-o sectiune speciala la a noua editie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc in perioada 14-17 iulie la Timisoara.


Spectatorii vor putea sa vada “Crai nou” (2021, Romania), debutul in regie al Alinei Grigore, si “Lucruri pentru care merita sa plangi” (2021, Ungaria), primul lungmetraj realizat de regizoarea romano-maghiara Cristina Grosan. Sectiunea este sustinuta de Conceptual Lab by Theo Nissim.

“Crai nou” are in prim-plan o tanara care se zbate sa urmeze studii superioare si sa scape de violenta barbatilor din familia sa disfunctionala. Filmul a castigat anul trecut premiul cel mare, Scoica de Aur, la Festivalul de la San Sebastian.

“Lucruri pentru care merita sa plangi” e o dramedie despre incercarile disperate ale unei tinere femei de 30 de ani de a intra, in sfarsit, in rand cu lumea serioasa. Filmul a avut premiera mondiala in competitia Festivalului de la Sarajevo.

Alina Grigore, Cristina Grosan si actrita Judith State, care va prezenta la Ceau, Cinema! cel mai nou film al sau, “R.M.N.” (2022, r. Cristian Mungiu), vor participa de asemenea la o dezbatere despre noile voci feminine din cinematografie.

“Ma bucur ca suntem alaturi de Ceau, Cinema! si la aceasta a noua editie si sa sustinem vocile feminine din cinematografia romana si nu numai. Ultimul an a adus in atentie pe plan international tot mai multe cineaste si povestile lor puternice, asa ca salutam includerea in selectia din acest an a festivalului a unei asemenea sectiuni”, declara Theo Nissim, fondatorul Conceptual Lab.

Proiectiile de la editia a noua a Ceau, Cinema! vor avea loc la Cinema Victoria, Gradina de Vara si Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piata Traian si Faber.

Mai multe detalii despre festival se gasesc pe site-ul ceaucinema.ro, precum si pe paginile de Facebook si Instagram.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociatia Pelicula Culturala si Asociatia Marele Ecran. si finantat de Municipiul Timisoara, prin Centrul de Proiecte. (I.P.)

Leave a Reply