Traseul Revolutiei din 1989 de pe strazile Timisoarei, muzeu in aer liber! Singurul proiect de acest gen din Romania, finantat cu 4,3 milioane de lei

Primaria Municipiului Timisoara va analiza in perioada urmatoare oferta depusa pentru proiectul „Servicii de proiectare (faza DALI) in vederea realizarii obiectivului de investitii Memorialul (Traseul) Revolutiei din 1989 in Timisoara”. Documentatia va cuprinde si elaborarea conceptului curatorial si memorial pentru definirea traseului Revolutiei din 1989 in Timisoara. Pentru realizarea documentatiei s-a inscris firma Q Group Proiect SRL cu Balthasarh SRL ca si subcontractant.


Acesta este singurul proiect de memorie istorica colectiva, al unui municipiu din Romania, admis din start in PNRR (Programul National de Redresare si Rezilienta), avand finantarea asigurata.

Revolutia din 1989 este unul din evenimentele marcante ale istoriei Timisoarei si marcheaza tranzitia orasului catre democratie. Acest proiect vizeaza transformarea spatiului public intr-un mediu care sa evoce momentele respective si sa pastreze vie memoria zilelor lui Decembrie 1989.

Noua puncte emblematice pentru Revolutie vor trece prin diverse interventii urbanistice: Piata Maria, Podul Traian, Piata Victoriei, Piata Libertatii, Piata Sf. Gheorghe, Prefectura, Podul Decebal, Parcul Poporului, Cimitirul Eroilor. Cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentata si realitate virtuala, timisorenii si turistii vor putea retrai atmosfera acelor zile.

Patrimoniul cultural al orasului va fi de asemenea valorificat din punct de vedere turistic, printr-o semnalistica moderna, crearea unei aplicatii dedicate vizitatorilor si digitalizarea locatiilor incluse in traseu.

Proiectul prevede si  modernizarea pavajelor pentru a accesibiliza spatiul pentru toate categoriile de utilizatori pietonali, prin iluminat public diferentiat, marcaj tactic, signaletica sonora si borduri la nivel cu carosabilul. Mobilierul urban si marcajele vizuale vor avea un concept unitar pentru toate locatiile.

Caracterul locului va fi conservat si valorificat, iar pentru doua zone (Piata Maria si Consiliul Judetean) vor fi realizate studii de iluminat public complete si vor fi propuse solutii de iluminat ambiental. Tehnologia trece in prim-plan prin acest proiect.

Traseul Revolutiei este un proiect cu o valoare totala estimata de aproape 4,3 milioane de euro.

Valoarea estimata a contractului de proiectare este de 232.135 lei (TVA inclus). (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply