ALERTA! Cod rosu de canicula pentru sase judete, unde temperaturile vor ajunge pana la 39 de grade la umbra

Meteorologii au emis, joi dimineata, o avertizare cod rosu de canicula, valabila pentru sase judete din Transilvania, unde temperaturile vor ajunge la 39 de grade la umbra. Alerta este valabila joi si vineri. Totodata, un cod galben de instabilitate atmsoferica a fost emis pentru joi, in zona de est si sud-est a tarii.


Potrivit Administratiei Nationale de Meterologie, codul rosu de canicula este valabil joi, 30 iunie si vineri, 1 iulie, in judetele Arad, Bihor, Satu Mare, Salaj, Maramures si Bistrita-Nasaud, unde se vor semnala temperaturi extreme si disconfort termic deosebit de accentuat.

„Joi (30 iunie) si vineri (01 iulie), in zonele joase din judetele Arad, Bihor, Satu Mare, Salaj, Maramures si Bistrita-Nasaud se vor inregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge si depasi recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa in jurul valorilor de 38 – 39 de grade in judetele Arad, Bihor si Satu Mare, iar in Salaj, Maramures si Bistrita-Nasaud vor fi 36 – 37 de grade. Pe parcursul noptilor temperaturile se vor mentine ridicate si doar in orele diminetilor se vor inregistra valori in general de 20 – 24 de grade“, se mentioneaza in alerta meteorologilor.

De asemenea, ANM anunta cod galben de canicula in restul tarii, conform hartii. In intervalul mentionat valul de caldura se va mentine in toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat in zonele de campie si de podis, unde indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In general temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 33 si 36 de grade, iar cele minime intre 17 si 20 de grade.   Un cod portocaliu de canicula este valabil joi si vineri local in Banat, Transilvania si Moldova, potrivit hartii.

„In zilele de joi (30 iunie) si vineri (01 iulie), local in zonele joase din Banat, Transilvania si Moldova valul de caldura va fi persistent, iar temperaturile (diurne si nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. Dupa-amiaza se vor inregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor cobori in general sub 18…22 de grade si prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Nota: temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor inregistra pe arii restranse si in restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborate decat valorile extreme“, mai anunta meteorologii.

COD GALBEN de furtuni joi dupa-amiaza, de la 14 – la 21. In cea mai mare parte a Moldovei, in nordul Dobrogei, estul Munteniei, precum si local in zona Carpatilor Meridionali si Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata. Aceasta se va manifesta prin intensificari ale vantului si vijelii (cu viteze de peste 55…70 km/h), descarcari electrice, averse torentiale si izolat grindina. Cantitatile de apa vor depasi 20…30 l/mp. (I.P.)

Leave a Reply