Peste 4,5 milioane de euro, suma furata de doi angajati ai unei banci din Romania, dintr-un fond privat de pensii. Banii, cheltuiti pe vacante si ceasuri de lux

Doi angajati ai unei banci care administreaza un fond privat de pensii, dar si alti complici, au furat zeci de milioane de lei din pensiile clientilor pentru a-si cumpara ceasuri si vacante de lux. Scandalul vizeaza BRD Pensii Private, inclusiv un fost director. 


In aceasta dimineata, politistii si procurorii din Bucuresti au descins in 48 de locatii din Bucuresti si numeroase alte judete in dosarul de delapidare de la fondul privat de pensii administrat de o banca din Romania.

Totul dupa anchetatorii au descoperit ca doi angajati ai bancii, impreuna cu alti complici, ar fi delapidat peste 23 de milioane de lei din fondul privat de pensii pentru a cumpara ceasuri si vacante de lux.

Astazi, 30 iunie 2022, politistii Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti – Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice Sector 1, cu sprijinul Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, pune in aplicare 48 de mandate de perchezitie domiciliara, 80 de mandate de aducere si 32 de ordonante de ridicare inscrisuri la adrese din Bucuresti si judetele Ilfov, Teleorman, Constanta, Tulcea, Olt, Prahova, Dambovita, Sibiu, Brasov, Valcea, Vrancea si Gorj, intr-o cauza penala privind savarsirea infractiunii de delapidare.

In fapt, la inceputul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unitati bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operatiuni de debitare a unor conturi de depozit, in cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei.

In urma probatorului administrat a reiesit faptul ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals si fals in declaratii, fapte ce au fost retinute in sarcina a 15 persoane fizice, dintre care doi angajati din cadrul unei unitatii bancare si mai multe persoane juridice.

Astfel, s-a retinut ca in perioada 2019- 2022, doua persoane angajate in cadrul bancii, cu sprijinul unor apropiati si a 7 persoane juridice, si-ar fi insusit si folosit in interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii. 

Debitarea conturilor s-ar fi realizat atat prin transfer direct catre conturile banuitilor si ale celorlalte persoane fizice, cat si prin transfer catre conturile unor persoane juridice, sub forma unor plati pentru achizitii bunuri ori servicii fictive.

Actiunea beneficiaza de sprijinul mai multor subunitatii de politie din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului, precum si din partea inspectoratelor de politie ale judetelor Ilfov, Teleorman, Constanta, Tulcea, Olt, Prahova, Dambovita, Sibiu, Brasov, Valcea, Vrancea, Arges si Gorj. (I.P.)

UPDATE: ”Asa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de inregistrari contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). SAFPP a luat imediat toate masurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plangeri penale si inlaturarea din functie a Directorului General. Toate autoritatile competente, precum si actionarii si auditorii statutari, au fost sesizati in mod corespunzator”, se arata intr-un comunicat al BRD Pensii.

Leave a Reply