De maine, benzinariile din Romania POT reduce pretul la benzina si motorina cu 50 bani/litru. „Ordonanta ofera un cadru legislativ si o conformare benevola”, anunta ministrul Energiei

Pretul cu care va fi vanduta motorina si benzina, de maine, in toate statiile PECO din Romania, poate fi scazut cu 50 bani/litru. Potrivit Ordonantei de Urgenta aprobata, azi, de Guvernul Romaniei, conformarea nu este obligatorie, ci benevola. Patronii de benzinarii care nu vor reduce pretul la pompa, nu vor fi sanctionati.


“Ordonanta ofera un cadru legislativ si o conformare benevola. Nu e obligatorie. Eu, din ce cunosc in piata, sunt convins ca benzinariile vor aplica aceasta reducere de 50 de bani”, a lamurit ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru, a anuntat ca s-a adoptat OUG prin care se va compensa pretul la combustibil cu 50 de bani.

”Guvernul a aprobat OUG privind sustinerea reducerii pretului la benzina si motorina”, a anuntat Dan Carbunaru.

“In situatia in care vor exista cresteri nejustificate ale preturilor la carburanti in perioada de aplicare a prevederilor acestei ordonante, acestea vor fi incadrate la categoria de actiuni speculative, vor fi sanctionate potrivit OUG 84/2022 privind combaterea actiunilor speculative si pentru modificarea si completarea unor acte normative”, a aratat Carbunaru, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, va fi interzisa revanzarea carburantilor achizitionati cu reducerea de 0,5 lei, contraventia fiind sanctionata cu amenzi de pana la 500.000 de lei pentru persoanele juridice.

“Potrivit prevederilor de la art. 5 al acestei ordonante privind preturile la carburanti, va fi interzisa revanzarea produselor achizitionate in conditiile prevazute de ordonanta, respectiv cu aceasta reducere de 0,5 lei. Mai precis, revanzarea acestor produse achizitionate, in conditiile ordonantei respective, reprezinta contraventie si se sanctioneaza de catre autoritatile prevazute in OUG 84/2022 cu 50.000-500.000 de lei pentru contraventiile savarsite de persoanele juridice si intre 5.500 – 11.000 lei pentru contraventiile savarsite de persoanele fizice”, a spus el.

Carbunaru a mai precizat ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor este pregatita pentru a face verificari in teren si pentru a stabili daca vor exista situatii de cresteri nejustificate a preturilor.

“ANPC este deja pregatita pentru a face verificari, investigatii in teren si pentru a stabili daca vor exista situatii de cresteri nejustificate a preturilor. Au fost activi si in urma cu cateva luni, cand a fost acea crestere a preturilor la carburanti. Acum este un nou cadru legal care le sta la dispozitie celor de la ANPC”, a declarat el.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, joi, ca ordonanta privind reducerea cu 50 de bani a pretului la carburanti va intra in vigoare in aceasta noapte. Potrivit acestuia, 25 de bani vor fi suportati de bugetul de stat, iar 25 de bani va fi o reducere comerciala pe care, voluntar, o vor aplica lanturile de benzinarii in cazul in care doresc sa obtina si reducerea de 25 de bani de la bugetul de stat.

“Ordonanta intra in vigoare in aceasta noapte si ma astept ca in perioada imediat urmatoare sa vedem in piata companii care aplica aceasta ordonanta. Sa le lasam un termen scurt in asa fel incat sistemele fiscale sa poata fi actualizate si sa poata sa reflecte aceste modificari”, a subliniat ministrul Energiei. (R.G.)

Leave a Reply