25.000 de euro pentru o functie de procuror! Un avocat a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, dupa ce a primit mita pentru a rezolva un job la o unitate de parchet

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a unui inculpat, avocat in cadrul baroului Teleorman, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunii de trafic de influenta.


In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:

In perioada vara anului 2020 – 17 decembrie 2020, inculpatul impreuna cu un consilier juridic, au pretins si ulterior acesta din urma a primit de la o persoana (martor in cauza), in doua transe, suma totala de 25.000 euro, din care 2.500 euro i-au revenit inculpatului.

Pentru banii respectivi inculpatul si consilierul i-au creat martorei convingerea ca acesta din urma isi va trafica influenta pe care a pretins ca o are, prin intermediul a patru angajati ai unui serviciu de informatii, asupra unor persoane cu functie de decizie si le va determina sa o angajeze pe martora intr-o functie de procuror la o unitate de parchet din municipiul Bucuresti. In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza. Anterior, la data de 16 iunie 2022, procurorii anticoruptie au incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu consilierul juridic pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

In prezenta aparatorului ales, inculpatul a declarat expres ca recunoaste comiterea faptei retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv:

  • 2 ani inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani si interzicerea, pe o perioada de 2 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat.

Dosarul de urmarire penala privindu-l pe inculpat impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei au fost inaintate la Tribunalul Bucuresti. (I.P.)

Leave a Reply