Patrimoniul Timisoarei, sub reflector! Spectacol de teatru, cu utilizarea tehnologiei digitale si elemente de realitate augmentata, in Cartierul Iosefin

Universitatea Politehnica Timisoara, prin Centrul de e-Learning si Centrul Multimedia, impreuna cu Teatrul studentesc Thespis si Muzeul National al Banatului, organizeaza marti, 2 august 2022, de la ora 21, in Piata Mocioni din Cartierul Iosefin, un spectacol de teatru, cu utilizarea tehnologiei digitale si elemente de realitate augmentata – Cartierul Iosefin, sub reflector!


Spectacolul face parte din seria de evenimente dedicate programului cultural Timisoara Capitala Culturala Europeana 2023, desfasurate in cadrul proiectului Spotlight Heritage Timisoara 2022, proiect co-finantat de Primaria Municipiului Timisoara prin Centrul de Proiecte, realizat in colaborare cu Universitatea Politehnica Timisoara si Muzeul National al Banatului.

Spectacolul de teatru este influentat de utilizarea tehnologiei digitale si a elementelor de realitate augmentata, elemente realizate de echipa proiectului Spotlight Heritage Timisoara, de la Universitatea Politehnica Timisoara, si va pune in evidenta patrimoniul cultural din cartierul Iosefin, unde prezentul se va intalni cu trecutul, intr-o maniera atractiva, artistica, dinamica.

Adaptarea dramatica si regia spectacolului este realizata dupa romanul Valeria dr. Pintea. Un roman familial (autoare: Liana Maria Gombosiu), Editura Marineasa, Timisoara, 2013, de catre Madalina Ghitescu-Petre – actrita la Teatrul Merlin, regizor asociat la Teatrul Thespis, productia teatrala fiind realizata de Ionel Marginean – sef lucrari Facultatea de Constructii, si Maria Dombrov, responsabil artistic in proiectele Asociatiei Culturale Diogene – asistenta regie si scenografie, muzica live asigurata de Alexandru Catalin Timis, actorii fiind studenti ai Universitatii Politehnica Timisoara, Valeria – Eliza Chesa (studenta facultatea de Arhitectura), Tanarul – Cristian Petrus (student doctorand Facultatea de Constructii).

Interpretarile artistice si filmele obtinute vor fi incarcate pe site-ul web al Spotlight Heritage Timisoara: https://spotlight-timisoara.eu/, respectiv distribuite si promovate prin intermediul tehnologiilor digitale, accesibile oricaror audiente.

Platforma Spotlight Heritage Timisoara insumeaza povesti din trecut, structurate ca Repere, Secvente, Comunitate, avand ca obiectiv principal atragerea timisorenilor si a vizitatorilor in aceasta lume in care istoria si patrimoniul sunt actualizate si prezentate prin intermediul tehnologiilor digitale, inclusiv o aplicatie mobila cu realitate augmentata, modalitati mai accesibile si mai atractive de a contribui la promovarea valorilor culturale, la constientizarea cetatenilor, la educarea tinerelor generatii, ca pastratori ai acestei mosteniri.

Spotlight Heritage Timisoara / Patrimoniul sub reflectoare este o initiativa culturala digitala a Universitatii Politehnica Timisoara realizata in parteneriat cu Muzeul National al Banatului, parte a Programului Cultural Timisoara 2023 Capitala Europeana a Culturii. Proiect cultural co-finantat de Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Judetean Timis. (I.P.)

Leave a Reply