Ziua Internationala a Berii! Romania, pe locul 7 la productie si pe locul 8 la consum. In 2021, din cauza bauturilor alcoolice, s-au produs 87 de accidente grave

In prima zi de vineri a lunii august, in fiecare an, se sarbatoreste Ziua Internationala a Berii. In 2022, aceasta este marcata la data de 5 august.


Ideea unei astfel de zile i-a apartinut lui Jesse Avshalomov, care, impreuna cu mai multi prieteni si impatimiti ai acestei bauturi, a convins, in anul 2007, patronul unui bar din orasul american Santa Cruz sa declare ziua de 5 august drept zi a berii, potrivit www.internationalbeerday.com. Apoi, evenimentul a fost popularizat pentru a fi marcat ca o sarbatoare la nivel mondial.

Astfel, in urmatorul an, a fost organizata o campanie de promovare in Marea Britanie si in America de Sud. Impactul mondial a avut loc in anul 2011, cand a fost creat un site de internet unde au fost publicate argumente ce sustineau celebrarea Zilei internationale a berii. Initiativa a convins numerosi utilizatori ai retelelor sociale, astfel incat ziua a fost rapid popularizata. In 2011, au fost organizate 276 de festivitati in 138 de orase din 23 de tari din intreaga lume.

Scopul prioritar al acestei zile este de a da o ocazie in plus prietenilor si cunoscutilor de a se strange si a petrece timp impreuna, la o bere.

Nu este o intamplare ca ziua dedicata acestei bauturi are loc in luna august, vara fiind sezonul ideal pentru cei ce doresc sa se racoreasca cu bautura din malt si flori de hamei.

Totodata, Ziua internationala a berii este dedicata celor care muncesc tot anul pentru a asigura productia de bere.

In 2021, cu prilejul Zilei internationale a berii, Asociatia Berarii Romaniei a lansat campania de prevenire a consumului de alcool in randul soferilor intitulata „0% ALCOOL. 100% VOLAN”.

Initiativa a avut ca scop constientizarea soferilor, a pasagerilor si a celorlalti participanti la traficul rutier cu privire la consecintele negative ale conducerii unui vehicul sub influenta bauturilor alcoolice si, prin aceasta, reducerea numarului de accidente. Campania s-a derulat in parteneriat cu Politia Romana.

In primele sase luni ale anului 2021, din cauza conducerii sub influenta bauturilor alcoolice, s-au produs 87 de accidente rutiere grave, in urma carora 24 de persoane au decedat, iar alte 71 au fost ranite grav, potrivit comunicatului de presa remis AGERPRES de catre Asociatia Berarii Romaniei.

Piata berii din Romania, in scadere in 2022

La 4 iulie 2022, Asociatia Berarii Romaniei, citand Raportul Europe Economics despre impactul COVID-19 asupra industriei berii, a aratat ca piata berii din Romania a inregistrat o scadere cu 10% in primele patru luni din 2022, in raport cu aceeasi perioada a anului anterior, pe fondul efectelor pandemiei COVID-19, a razboiului din Ucraina, dar si al cresterii preturilor.

Sustinut de masuri guvernamentale potrivite, sectorul berii reprezinta un factor esential in impulsionarea redresarii economice. Astfel, producatorii de bere din Europa pot contribui la redresarea economica in urma pandemiei COVID-19, daca autoritatile adopta masurile potrivite pentru a sprijini sectorul, conform Asociatiei Berarii Europei.

Publicat la 29 iunie 2022, Raportul Europe Economics dezvaluie ca, desi in 2021 au existat perioade de redresare, sectorul berii a inregistrat doar cresteri moderate ale vanzarilor, deoarece sectorul ospitalitatii nu a reusit sa revina la nivelurile de dinainte de pandemie. Conditiile stricte in care sectorul Horeca a fost redeschis, restrictiile de calatorie, precum si regulile in continua schimbare, toate au contribuit la reducerea veniturilor pentru sectorul ospitalitatii si, implicit, al berii.

Raportul realizat de Europe Economics arata ca vanzarile de bere din 2021 in baruri si restaurante au ajuns cu 42 milioane de hl sub nivelul din 2019, ceea ce reprezinta o scadere de 35%.

Berea s-a scumpit de la 1 august. Guvernul a marit acciza

De la 1 august berea s-a scumpit in Romania. Pentru o halba rece de bere am putea plati chiar si cu 20% in plus . De vina ar fi majorarea accizelor la alcool, dar si celelalte scumpiri pe care le au de acoperit producatorii.

Pretul creste odata cu modificarea accizei la alcool, chiar daca s-a marit mult in ultimii doi ani, pe fondul pandemiei si, acum, al razboiului din Ucraina.

„Aceasta crestere apare intr-un context economic local care este deja foarte dificil, marcat de efectele pandemiei, de razboiul din Ucraina, dar si de cresterea accelerata a inflatiei, a preturilor materiilor prime, energiei, gazelor si combustibilului. Estimam ca aceasta crestere va afecta piata si mai mult.

Cu o experienta asemanatoare ne-am confruntat in 2013 cand, in urma cresterii presiunii fiscale, piata berii s-a redus cu 10%, urmata de o scadere a incasarilor din acciza la bere de peste 5 milioane de lei in 2014, cand s-a resimtit complet efectul majorarii bruste a cuantumului accizei”, a declarat Julia Leferman, director general, Asociatia Berarii Romaniei. (I.P.)

Leave a Reply