O eroare a judecatorului Rustin-Petru Ciasc, de la Tribunalul Caras-Severin, ar putea fi “decontata” de statul roman cu 150.000 de euro. Fosta deputata PSD Luminita Jivan cere despagubiri pentru 6 zile de arest preventiv

Fosta deputata PSD Luminita Jivan, care, o perioada, s-a aflat la conducerea filialei social-democrate din Caras-Severin, solicita statului roman despagubiri de 775.000 lei pentru cele 6 zile de retinere si arest preventiv la care a fost supusa in dosarul spagilor de la DRDP Timisoara.


Actiunea civila are la baza decizia fostului presedinte al Tribunalului Caras-Severin, judecatorul Rustin-Petru Ciasc, care a admis cererea procuroarei DIICOT Carmen Vranceanu de arestare preventiva a petentei si a altor doi inculpati, in conditiile in care, ulterior, judecatorii Florentina Parvu si Ioan Nemes, de la Curtea de Apel Timisoara, i-au pus in libertate pe arestati, pe motiv ca Ciasc nu a motivat incheierea de arestare.

Dosarul de daune morale a fost inregistrat la Tribunalul Caras-Severin sub numarul 1087/115/2022, fosta deputata solicitand de la statul roman despagubiri de 775.000 de lei (750.000 de lei daune morale si 75.000 de lei daune materiale), iar judecatoarea Monica Matuschka (presedinta Sectiei I civile) stabilind primul termen pentru data de 19 octombrie 2022.

Reamintim ca DIICOT a fost sesizata, in 9.07.2019, de catre Directia Generala Anticoruptie (SJA Caras-Severin) in legatura cu existenta unui asa-zis grup infractional organizat constituit din mai multi lideri PSD locali si centrali pentru schimbarea mai multor persoane aflate in functii de conducere.

In 9 decembrie 2021, procuroarea Carmen Vranceanu, sefa DIICOT Caras-Severin, i-a retinut atat pe Luminita Jivan, cat si pe Maria Paulescu (fosta directoare a Directiei de Drumuri Judetene Caras-Severin) si pe omul de afaceri Ionel-Adrian Panfilescu (concubinul Mariei Paulescu), acuzandu-i de grup infractional organizat, folosirea influentei politice, santaj, inselaciune, trafic de influenta, delapidare si divulgare de informatii secrete de serviciu sau nepublice.

La 10 decembrie 2021, judecatorul Rustin-Petru Ciasc a admis solicitarea procuroarei Carmen Vranceanu, dispunand arestarea preventiva a celor trei inculpati pentru 30 de zile.

In schimb, la 15 decembrie 2021, magistratii Florentina Parvu si Ioan Nemes de la CA Timisoara au admis contestatiile formulate de Jivan, Paulescu si Panfilescu, constatand ca fostul presedinte al Tribunalului Caras-Severin nu facuse o motivare efectiva a incheierii de arestare, ci se limitase la a lua cu copy-paste pasaje din referatul DIICOT. 

In plus, nici Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism nu a fost in stare sa formuleze credibil acuzatiile, astfel incat sa creeze o suspiciune rezonabila in legatura cu inculpatii propusi pentru arestare. Pe cale de consecinta, curtea de apel i-a eliberat de indata pe cei trei arestati.

Dupa incercarea compromisa de arestare a celor trei inculpati, DIICOT nu a mai venit cu alte propuneri de arestare, cauza aflandu-se inca la parchet. (V.E.)

Leave a Reply