Primarul demis al Lugojului risca un proces de daune, dupa ce i-a amenintat cu concedierea pe „taietorii de frunze la caini” din Primaria Lugoj

Dupa ce noua organigrama a Primariei Lugoj a fost suspendata, marti, de Tribunalul Timis, primarul interimar Bogdan Blidariu a hotarat sa suspende si concursurile de recrutare organizate in baza noii structuri. La o zi distanta, miercuri, fostul primar Claudiu Buciu, actual consilier personal al interimarului, a avut si el o reactie, pe Facebook.


Observatiile sale, insotite de reiterarea ideii ca mai multi functionari din Primaria Lugoj vor fi concediati, a starnit revolta liderului de sindicat Tiberiu Negrei, care l-a somat sa-si retraga afirmatiile ofensatoare.

Va amintim ca procesul prin care a fost suspendata organigrama a fost deschis de Sindicatul liber al salariatilor din Primaria Municipiului Timisoara si din serviciile publice aflate in subordinea Consiliului Local Timisoara, cel care are un numar important de membri si printre angajatii municipalitatii lugojene.

Miercuri, fostul primar Claudiu Buciu – ramas fara functie in urma unui ordin al prefectului si al unei sentinte in prima instanta – a tinut sa ii atace pe cei „care iau salarii degeaba in primarie”. Acum, este somat de Tiberiu Negrei, presedintele sindicatului amintit, sa isi retraga afirmatiile „ofensatoare”, altfel va fi atacat in instanta.

Acelasi Tiberiu Negrei a deschis un proces similar si la Timisoara, unde primarului Dominic Fritz si altor trei useristi li se solicita daune morale in valoare totala de 500.000 de lei, tot din cauza unor postari pe retelele de socializare.

Iata textul postarii lui Buciu:

„Trantorii sa nu se bucure si nici cei care au cheltuit banii publici pe lautari, la chefurile de partid. Astazi, instanta a suspendat aplicarea noii Organigrame. Decizia este executorie, dar nu definitiva. Asteptam motivarea instantei. Daca motivarea va face referire la aspecte procedurale, care nu ar fi fost respectate in procesul de aprobare a Organigramei noi, vom relua de la zero acest proces, respectand indicatiile instantei, urmand sa imbunatatim varianta suspendata.

Insa, cei care au incasat degeaba salarii in Primarie sau in serviciile subordonate, cei care nu si-au facut datoria fata de aceasta comunitate sa stie ca viitorul lor va fi acelasi: vor fi dati afara.  Nu primarul matura strazile, nu primarul taie iarba, nu primarul intarzie eliberarea documentelor.  Le-am pus la dispozitie acestor angajati dotari si utilaje necesare desfasurarii activitatii, degeaba. Am avut rabdare, in numele Lugojenilor, cu toti acesti angajati. Am gresit. Am fost injurat ca nu se taie iarba sau ca orasul nu e curat. Nu ma deranjeaza. Ma deranjeaza doar ca angajatii platiti din banii Lugojenilor nu-si fac treaba fata de comunitatea care-i plateste.

Am incercat sa reorganizam institutia, insa iata ca instanta cenzureaza aceste modificari. Vom astepta motivarea instantei si vom proceda, de la zero, tinand cont de toate mentiunile acesteia. Vom elibera cu siguranta Primaria de taietorii de frunze la caini dar si de directorii sau alti sefi «umflati» de fostii primari in functii”.

Iata si somatia primita acum de fostul primar:

„Constatand ca materialul postat de dumneavoastra pe reteaua de socializare Facebook in data de 31 august 2022 contine aprecieri si calificative cu caracter denigrator, ofensator si calomnios, precum si amenintari la adresa functionarilor publici si personalului contractual incadrati in aparatul de specialitate al Primarului municipiului Lugoj si in serviciile publice subordonate Consiliului Local al Municipiului Lugoj, parte importanta dintre acestia detinand calitatea de membri ai organizatiei noastre sindicale,

Avand in vedere gravitatea deosebita a afirmatiilor cuprinse in materialul publicat pe o platforma deosebit de accesata, rezonanta si raspandirea acestora in media, in publicatii online si la televiziune, cu impact imediat in randul publicului interesat, in conditiile in care opinia publica poate percepe ca fiind adevarate sustinerile unor persoane implicate in politica si administratia la nivel local,

Va solicitam:

(1)    Retractarea afirmatiilor ofensatoare si amenintarilor proferate in materialul dat publicitatii in data de 31 august 2022, ce aduc atingere imaginii, onoarei si reputatiei membrilor organizatiei noastre sindicale din cadrul administratiei publice locale a municipiului Lugoj,

(2)    Publicarea prezentei somatii, precum si a declaratiei de retractare, in termen de 1 (una) zi de la data notificarii.

In situatia neindeplinirii in termen a solicitarii noastre, ne rezervam dreptul de a formula impotriva dumneavoastra actiunea civila pentru constatarea prejudiciului moral suferit prin incalcarea dreptului nepatrimonial la ocrotirea demnitatii si reputatiei membrilor nostri de sindicat, pentru constrangerea la indeplinirea masurilor de mai sus, precum si pentru plata de daune morale.

Va reamintim ca demersul judiciar formulat de noi impotriva hotararilor consiliului local initiate de dumneavoastra privind modificarea organigramei si statului de functii ale aparatului de specialitate al primarului si de desfiintare a unor servicii publice s-a dovedit a fi legitim, instanta judecatoreasca sesizata pronuntandu-se in sensul necesitatii suspendarii executarii tuturor acelor acte administrative, in conditiile dovedirii existentei unor imprejurari de natura a crea indoieli serioase in privinta legalitatii acestora.

”Intr-un caz similar, Primarul Municipiului Timisoara, dl. Dominic Samuel Fritz, partidul USR PLUS si altii au fost chemati in judecata de catre sindicatul nostru, in dosarul nr. 4714/325/2022 al Judecatoriei Timisoara, pentru constatarea savarsirii unor fapte ilicite asemanatoare care au adus atingere imaginii sindicatului si obligarea acestora la plata sumei totale de 500.000 lei, reprezentand daune morale datorate ca urmare a atingerilor aduse imaginii si reputatiei noastre”, mai spune Negrei. (Mara Ion)

Leave a Reply