Diplome false de absolvirea a 10 clase, cumparate cu 1.000 de euro/ bucata! Secretara unui colegiu din judetul Suceava, trimisa in judecata, impreuna cu elevii fictivi

Secretara-sefa a Colegiului Tehnic „Latcu Voda” din Siret a fost trimisa in judecata, recent, intr-un dosar de luare de mita, dupa ce ar fi emis in fals doua diplome de absolvire a 10 clase, fara ca elevii fictivi, beneficiarii documentelor de studii, sa fi trecut macar o zi pe la scoala.


Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava au stabilit ca Viorica Bordeianu – care completa, elibera si tinea evidenta actelor de studii, completa fisele matricole, cataloagele de corigenta si se ocupa de arhivarea documentelor scolare – ar fi primit 2.000 de euro de la fratii Gabriel si Tudor Ilias, pentru a-i face oameni cu studii liceale partiale.

Cei doi tocmai revenisera din Italia, iar unul dintre ei incepuse o scoala de ucenici, in timp ce al doilea absolvise doar opt clase, astfel ca au cautat o modalitate de a termina 10 clase cat mai repede. Nu s-a putut stabili pe ce filiera au ajuns la Viorica Bordianu, secretarul-sef de la Colegiul Tehnic din Siret, unde femeia a venit cu ideea salvatoare.

Le-a propus sa le emita certificate de absolvire a claselor a IX-a si a X-a, precum si foile matricole aferente, spunandu-le ca documentele vor fi originale, cu stampile si semnaturi originale, si ca acestea vor atesta absolvirea cursurilor inferioare ale liceului. In schimbul celor doi ani de scoala „cadou”, inculpata ar fi pretins suma de 1.000 de euro de la fiecare din cei doi, tranzactia avand loc la domiciliul femeii, a rezultat din cercetari.

Potrivit presei sucevene, diplomele si foile matricole au fost folosite de cei doi la inscrierea pentru continuarea studiilor liceale, incepand cu clasa a XI-a. Doar ca la un moment dat cineva care a verificat documentele a observat ceva in neregula, in special date incomplete, mai ales in foile matricole. S-a luat legatura cu conducerea Colegiului Tehnic „Latcu Voda” Siret, iar dupa mai multe incercari esuate de lamurire a situatiei s-a ajuns la secretarul-sef, Viorica Bordeianu.

In februarie 2019, Politia orasului Siret a fost sesizata printr-o plangere penala referitoare la intocmirea in fals a unor documente de absolvire a ciclului inferior al liceului. Acesta a fost punctul de plecare al anchetei care a urmat, privind infractiunea de luarea de mita. Cercetarile au fost preluate de structurile anticoruptie, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava.

Viorica Bordianu a declarat in fata anchetatorilor ca nu-si mai aduce aminte de respectivele diplome si in ce conditii au fost emise, in timp ce directorul colegiului si-a recunoscut semnatura pe diploma si a precizat ca semna in mod curent actele de studii care erau completate de secretarul institutiei, fara a avea cum sa le verifice in amanunt.

Dosarul in care sunt judecati Viorica Bordianu si cei doi frati mituitori a fost inregistrat pe rolul Tribunalului Suceava, aflandu-se in faza de camera preliminara. (V.E.)

Leave a Reply