Dusurile in doi, pentru economisirea de energie! Masuri disperate in Elvetia, in contextul exploziei preturilor la gaze naturale si energie electrica

Simonetta Sommaruga (foto 2), ministrul Mediului si Energiei din Elvetia, a venit cu o idee inedita, menita sa duca la economii de energie in contextul exploziei preturilor.


Intr-un interviu pentru presa din tara sa, Sommaruga (foto) a sugerat populatiei ca, pe langa incalzirea mai modesta a locuintei si scaderea temperaturii de racire a frigiderelor, sa incerce si dusul in doi.

Romanii din generatiile mai varstnice isi amintesc, cu siguranta, de restrictiile impuse de regimul comunist al lui Nicolae Ceausescu in anii ’80 la alimentarea cu energie electrica, apa calda si caldura.

Totusi, guvernul comunist fie n-a avut indrazneala sa sugereze dusurile in doi pentru economisirea de energie, fie n-a avut inspiratia ministrului elvetian.

Simonetta Sommaruga a subliniat ca propunerea sa este absolut serioasa dar s-a declarat constienta de faptul ca ideea s-ar putea sa nu fie bine primita de toata lumea.

“Stiu ca dusul in doi nu mai este confortabil pentru toata lumea, dupa o anumita varsta”, a recunoscut ea.

Nu este clar daca ministrul Sommaruga, care are varsta de 62 de ani, a aderat la dusul in doi pentru economie.

Ea a mentionat insa ca a devenit “mai consecventa” atunci cand stinge lumina.

Da es sich um eine Perücke handelt, weiss man nicht genau, ob Guy Parmelin oder Simonetta Sommaruga dahintersteckt. Aber genau das wird Euch passieren, wenn Ihr zu lange duscht. #Duschtweet #Energiesparen pic.twitter.com/pkNwZy5TR0

— Peter Wäch (@peterwaech) September 8, 2022

Presa elvetiana scrie ca guvernul federal vrea sa adopte masuri dure impotriva celor care vor incalca legea privind consumul de gaze pe timpul iernii.

Aceasta stabileste ca locuintele incalzite cu gaz trebuie sa mentina o temperatura interioara de maximum 19 grade Celsius in timp ce apa calda nu poate depasi temperatura de 60 de grade, iar convectoarele sau corturile cu aer cald sunt interzise. (I.P.)

Leave a Reply