O noua actiune de dezinsectie la Timisoara. VEZI ce amenzi risca persoanele fizice si juridice care nu combat rozatoarele si insectele, in spatiile proprii (P)

In cadrul obligatiilor legale ce ii revin, Primaria Timisoara anunta cetatenii orasului ca, in perioada 19-30 septembrie 2022, se va desfasura o noua actiune de dezinsectie. Activitatea demareaza cu  tratamente terestre de dezinsectie pe domeniul public al municipiului Timisoara in perioada 19-25 septembrie, intre orele 21-06 ,  continuata cu aviotratamentul care se aplica dimineata de la  rasarit pana la ora 10 si seara, dupa ora 17 pana la asfintit.


Prestatorul autorizat pentru efectuarea acestor lucrari este societatea Coral Impex SRL, prin contractul subsecvent nr. 46 din 10.05.2022 privind Servicii de salubrizare – activitati de deratizare, dezinsectie, dezinfectie in municipiul Timisoara.

Produsele folosite sunt: Cymina Plus, avand substanta activa Cipermetrin, pentru combaterea tantarilor adulti, atat pentru activitatea  de dezinsectie aeriana cat si pentru activitatea de dezinsectie terestra; Vectobac WG avand substanta activa Bacillus thrugiensis subsp. israelensis, pentru combaterea larvelor, pentru activitatea de larvicidare. Substantele fac parte din Grupa III de toxicitate ( pesticide non-agricole), Tip 18 ( insecticide, acaricide si produse pentru combaterea artropodelor), sunt avizate de Comisia Nationala pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sanatatii si se regasesc in Registrul National al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umana de catre Ministerul Sanatatii.

Personalul implicat in efectuarea lucrarilor este calificat si autorizat in conformitate cu  legislatia in vigoare, fiind dotat cu echipament de protectie corespunzator.

Rugam cetatenii  sa evite sa treaca sau sa stea in zona de actiune a utilajelor, in timp ce acestea pulverizeaza solutii de combatere a tantarilor si larvelor acestora, pentru a evita eventualele incidente neplacute

Crescatorii de albine sunt rugati ca, in perioada mentionata, sa ia toate masurile care se impun in vederea protejarii albinelor, respectiv scoaterea stupilor de albine in afara ariei de stropire; in caz contrar Primaria Municipiului Timisoara si SC Coral Impex sunt absolvite de orice responsabilitate

Mentionam ca organizarea, derularea si participarea la activitatile edilitar – gospodaresti constituie o obligatie permanenta a consiliilor locale si a primarilor, a autoritatilor si institutiilor publice, a agentilor economici, cu sau fara personalitate juridica, precum si a cetatenilor.

Totodata, reamintim ca, prin HCL nr. 371/30.10.2007 privind constatarea si sanctionarea contraventiilor pe teritoriul municipiului Timisoara, modificata si completata, cap. VI – Reglementari privind combaterea vectorilor-rozatoare, insecte, daunatori-sunt consemnate sanctiuni, de pilda amenda de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice si de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice in situatia neefectuarii lucrarilor de deratizare si dezinsectie imediat ce se constata aparitia de rozatoare (soareci, sobolani) si/ sau insecte (tantari, muste, gandaci) si neluarii masurilor de combatere a daunatorilor din spatiile proprii.

In cazul in care conditiile meteo vor fi nefavorabile, perioada de desfasurare a acestei actiuni va fi extinsa. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply