PREMIERA. Biciclistii din Timisoara vor putea pedala 70 km, pana la Zreneanin, Serbia, pe pista de cicloturism de pe digul canalului Bega

Politia de Frontiera va deschide un punct mobil de trecere a frontierei dintre Romania si Serbia, pe pista de biciclete de pe coronamentul digului Canalului Bega, astfel ca biciclistii vor putea pedala, in premiera, pe toti cei peste 70 km de pista, intre Timisoara si Zrenjanin. Trecerea frontierei se va face pe baza cartii de identitate.


Deschiderea frontierei, in zilele de 24 si 25 septembrie 2022, intre orele 08 si 20, s-a aprobat de catre autoritatile romane si sarbe ca urmare a solicitarii Consiliul Judetean Timis, care va organiza o tura ciclista Timisoara-Zrenjanin, cu ocazia Zilei Cooperarii Transfrontaliere.

Pista de biciclete de pe malul Begai pe teritoriul Romaniei, intre Timisoara si frontiera are o lungime de 37 de kilometri, aceasta fiind utilizata deja de aproape sase ani. Pe partea sarbeasca pista are 42 de kilometri, vecinii avand de construit pista de biciclete de la granita pana in localitatea Klek, de acolo avand deja infrastructura velo spre Zrenjanin, capitala Banatului sarbesc.

Autoritatile din Romania mai asteapta autorizarile din partea Politiei de Frontiera din Serbia, punctul de frontiera mobil urmand sa fie deschis la fel ca la turul ciclist Timisoara-Szeged, cand politistii romani si maghiari au facut controalele documentelor pe malul Muresului.

“Vom deschide in premiera acest punct de trecere a frontierei si pista de biciclete va putea fi folosita pe intreaga sa lungime, asa cum a fost gandita in proiectul de finantare europeana. E o idee pe care noi o avem si dorim sa o ducem la bun sfarsit”, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Biciclistii care se vor inscrie la tura ciclista de pe malul Begai vor inopta sambata la Zrenjanin, urmand ca duminica sa pedaleze din nou in jur de 80 de kilometri spre Timisoara.

Pista de biciclete de pe digul canalului Bega, realizata pe fonduri europene. Se asteapta acum constructia infrastructurii punctului de trecere a frontierei atat pentru biciclisti, cat si pentru vapoarele de pe Bega.

Consiulul Judetean Timis a alocat in bugetul de anul acesta banii pentru executia punctului de trecere a frontierei de pe partea romaneasca. Constructia finantata de CJT se ridica la aproape 600.000 de euro.

Sarbii trebuie sa faca in oglinda acelasi lucru. Se spera ca punctul de frontiera sa fie operational pana la finele anului 2023.

Revenind la turul ciclist organizat de CJ Timis in acest weekend, cei care sunt interesati sa petreaca sfarsitul de saptamana la Zrenjanin pot gasi oportunitati de cazare si locatii de luat masa pe pagina de internet www.visitzrenjanin.com. (E.T.)

Leave a Reply