RETIM: Colectarea separata a deseurilor, obligatie legala! Pubele care contin deseuri colectate necorespunzator, NU vor fi ridicate (P)

Compania RETIM in parteneriat cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis si toate primariile asociate continua campania de informare-constientizare “Colectarea separata a deseurilor, obligatie legala”.


Prin aceasta campanie ne dorim ca toti cetatenii sa inteleaga ca au o responsabilitate si o obligatie legala fata de modul cum colecteaza deseurile. Doar colectarea separata ne da posibilitatea cresterii cantitatii de deseuri reciclate si implicit a reducerii cantitatii de deseuri depozitate.

In momentul de fata din  miile de tone de deseuri care sunt colectate lunar de catre RETIM in zonele de operare din judetul Timis, doar o mica parte pot fi reciclate. Din neglijenta sau nepasare, deseurile sunt aruncate amestecate in containere sau la intamplare, iar aceasta situatie face imposibila sortarea si reciclarea.

Infrastructura disponibila

In localitatile din judetul Timis exista un sistem de colectare a deseurilor municipale compus din pubele si containere separate pentru diferite categorii: recipiente galbene/ saci galbeni, clopote verzi, compostoare (doar in mediul rural), precum si recipiente negre. Acestea sunt puse la dispozitia generatorilor de deseuri, fie la gospodariile individuale sau sedii de firma, fie in spatiile comune de la blocuri.

Prin urmare, exista toate conditiile, dar este absolut necesar  ca si cetatenii sa respecte un set minim de reguli de colectare separata, reguli simple care sunt comunicate pe toate mediile disponibile– https://retim.ro/utile/ghid_tm/

Ca mod de lucru, echipajele RETIM vor folosi un sistem de etichetare a recipientelor care contin deseuri colectate necorespunzator, iar in final orice recipient neconform nu va fi ridicat.

  • Etapa 1 – O ETICHETA GALBENA se va aplica pe recipientele care contin alt tip de deseuri decat cele pentru care sunt dedicate.
  • Aceasta eticheta va contine o lista cu mai multe tipuri de neconformitatii, ce permit cetateniilor sa inteleaga unde au gresit. In aceasta etapa deseurile vor fi colectate de catre echipajele RETIM.

  • Etapa 2 – O ETICHETA ROSIE va fi lipita pe recipientele in care se constata ca deseurile sunt colectate amestecat. In aceasta situatie recipientele NU vor mai fi ridicate, iar pe eticheta rosie va fi precizat motivul colectarii.  In acest caz, cetatenii sunt rugati ca pana la viitoarea colectare sa sorteze corect deseurile, informandu-se mai bine in ceea ce priveste regulile de colectare separata – link ghid https://retim.ro/utile/ghid_tm/.
  • ATENTIE! Autoritatile locale vor efectua controale si vor aplica amenzi conform legislatiei in vigoare, fiind sanctionata necolectarea separata a deseurilor.

Concluzii

Retineti! Colectarea separata a deseurilor este o obligatie legala, conform Legii 101/ 2006. Pentru ca demersurile noastre, ale tuturor, sa fie incununate de succes apelam si la spiritul civic al cetatenilor care sunt rugati sa sesizeze autoritatile despre orice nereguli constatate la punctele de colectare a deseurilor. De asemenea, daca sunt probleme la ridicarea deseurilor de catre operatorul RETIM, se sesizeaza aceasta situatie, fiind realizate fotografii sau video care se trimit la urmatoarea adresa: contractare@retim.ro.

Campania se deruleaza pe mai multe medii de informare – presa scrisa, presa online, radio, televiziune, Facebook, dar si prin distributie de pliante, afise si ghiduri.

Informatii suplimentare sunt disponibile pe website www.retim.ro, www.adidtimis.ro, pagina oficiala de Facebook RETIM sau la serviciul Call Center, la numarul +40 374 885 692, de luni pana vineri, intre orele 07 – 19. (I.P.)

Leave a Reply