Director din Ministerul Educatiei, arestat preventiv pentru luare de mita. Spagi de sute de mii de euro primite de la firmele care renovau crese si gradinite

Un director din Ministerul Eucatiei a fost arestat preventiv intr-un dosar de coruptie, fiind acuzat ca ar fi luat peste 340.000 de euro mita de la firmele care reabilitau crese si gradinite, printr-un program finantat din fonduri europene.


Horia Palmer-Hirtopanu, director la o unitate aflata in subordinea Ministerului Educatiei, a fost arestat preventiv de Tribunalul Brasov intr-un dosar in care este acuzat de luare de mita si spalare de bani legat de derularea unor proiecte privind constructia de gradinite, a informat, joi, Directia Nationala Anticoruptie.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, joi, AGERPRES, procurorii de la Serviciul teritorial Brasov au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand ziua de miercuri, a lui Horia Palmer-Hirtopanu, director al Unitatii de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Retelei Scolare si Universitare aflata in subordinea Ministerului Educatiei, pentru comiterea infractiunii de luare de mita si spalare de bani, ambele in forma continuata.

Anchetatorii precizeaza ca s-a mai dispus masura controlului judiciar pentru 60 de zile fata de alte doua persoane, un administrator al unei firme si o persoana fara calitate speciala, pentru infractiuni de dare de mita, transmitere fictiva a partilor sociale sau actiunilor detinute intr-o societate comerciala in scopul sustragerii de la urmarirea penala ori a ingreunarii acesteia, respectiv spalare de bani.

Procurorii anticoruptie noteaza in ordonante ca, in perioada 2017 – 2020, Palmer-Hirtopanu ar fi pretins si ar fi primit sume de bani si alte foloase necuvenite in valoare totala de aproximativ 340.000 euro si 18.749 lei de la administratorul unei firme, coinculpat, in schimbul atribuirii si pentru derularea in bune conditii a unor contracte de lucrari de construire a unor gradinite in cadrul Proiectului privind Reforma Educatiei Timpurii in Romania.

„O parte a foloaselor primite ca mita de inculpatul Horia Palmer-Hirtopanu ar fi constat in lucrari de forare a unui put si de construire a instalatiei de alimentare cu apa, care au fost executate in curtea locuintei sale situate intr-un oras din imediata vecinatate a Capitalei”, sustin anchetatorii.

De asemenea, DNA arata ca, in perioada 2016 – aprilie 2021, Palmer-Hirtopanu ar fi obtinut sume de bani consistente ca urmare a savarsirii unor infractiuni de coruptie, din care, prin diverse operatiuni bancare, ar fi inserat in circuitul financiar legal aproximativ 179.676 euro si 191.900 lei, folosite pentru a achizitiona diferite bunuri (doua imobile si doua autoturisme de lux), unele pe numele unor persoane apropiate.

El a incercat astfel sa ascunda si disimuleze originea ilicita a sumelor de bani cu care au fost achizitionate, precum si a titularului dreptului de proprietate asupra acestora.

Joi, Tribunalul Brasov a admis propunerea formulata de DNA de arestare preventiva pentru 30 de zile a inculpatului. (V.E.)

Leave a Reply