Vicepremierul Sorin Grindeanu, in offside? „Exista suspiciuni ca Administratia Fondului pentru Mediu a blocat ilegal conturile Blue Air”, arunca bomba premierul Nicolae Ciuca

Premierul Nicolae Ciuca a declarat, vineri, ca exista suspiciuni ca Administratia Fondului pentru Mediu a blocat ilegal conturile Blue Air, „motiv pentru care Corpul de control va identifica care au fost adevaratele cauze”. Nicolae Ciuca a precizat ca va continua controlul astfel incat sa poata fi identificate toate cauzele care au provocat aceasta situatie, transmite Agerpres.


Intrebat daca exista suspiciunea ca aceste conturi ale Blue Air sa fi fost blocate fara drept legal, premierul a spus:

„Exista astfel de suspiciuni, motiv pentru care Corpul de control va identifica care au fost adevaratele cauze”. „Asa cum am spus si exact cum am mentionat inca de la inceput, pe de o parte ne asiguram ca cetatenii trebuie sa beneficieze de sprijinul statului atunci cand se gasesc in fata unor astfel de situatii, iar pe de alta parte, cei care au gresit trebuie sa plateasca pentru ca ceea ce au facut”, a adaugat premierul.

Corpul de control al premierului a fost trimis la Ministerul Mediului pentru a verifica modul in care Administratia Fondului pentru Mediu a blocat conturile de concordat la Blue Air, au precizat, joi, surse guvernamentale. Potrivit surselor citate, Agentia Fondului pentru Mediu nu ar fi trebuit sa blocheze aceste conturi, iar ministrul Mediului a explicat ca decizia a fost luata de un functionar.

„Ministrul nu a stiut de aceasta decizie a AFM de blocare a conturilor. Cei de la AFM trimisesera de mai multe ori somatie de plata, dar de la Blue Air nu au raspuns si asa au considerat ei de cuviinta”, au aratat sursele citate.

Blue Air Aviation a anuntat marti, 6 septembrie, ca suspenda pana luni, 12 septembrie, toate cursele programate a pleca de pe aeroporturile din Romania, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de catre Ministerul Mediului, care pune compania in imposibilitatea achitarii costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice.

Desi Administratia Fondului pentru Mediu a anuntat o zi mai tarziu, respectiv pe 7 septembrie, ca a decis suspendarea popririi asupra disponibilitatilor banesti ale companiei Blue Air Aviation si stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creantei, operatorul aerian low-cost a anuntat ulterior ca va relua zborurile abia din 10 octombrie, precizand ca nu dispunea de fondurile necesare platii combustibilului si celorlalte cheltuieli operationale, necesare pentru zborurile planificate incepand cu data de 12 septembrie.

Totodata, operatorul aerian a transmis pasagerilor cu zboruri programate pana in data de 10 octombrie 2022 sa nu se mai prezinte la aeroporturile de plecare pentru ca aceste zboruri nu pot fi operate. In acest context, Executivul a aprobat alocarea sumei de 5 milioane de lei din fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor in vederea aducerii romanilor blocati pe aeroporturi din strainatate ca urmare a anularii zborurilor de catre compania Blue Air.

Call centerul MAE, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei au primit pana pe 8 septembrie, 2.663 de solicitari de ajutor din partea romanilor afectati de suspendarea zborurilor Blue Air, a informat Guvernul. (Mara Ion)

Leave a Reply