Turistii care vor calatori pe pista de biciclete Romania – Serbia, ofertati sa viziteze si localitatea de granita Otelec. Miniferma de struti, cimitirul evreiesc si alte atractii

Pentru a veni in intampinarea turistilor care vor calatori in acest weekend pe pista de biciclete Romania-Serbia odata cu deschiderea temporara a punctului de trecere a frontierei in zilele de 24 si 25 septembrie, si pentru a dezvolta oferta de produse turistice din partea de vest a judetului Timis, Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Timis in colaborare cu Primaria Comunei Otelec lanseaza o serie de activitati menite sa atraga calatorii in satele din apropierea granitei.


Scopul demersului este acela de a pune in lumina patrimoniul cultural local al zonei, de a retine in locatie calatorii care folosesc pista de biciclete venind atat dinspre Timisoara cat si dinspre Serbia si Ungaria si, ulterior, de a dezvolta serviciile de turism locale.

Cu o serie de elemente de prezentare originale, destinatia Otelec poate surprinde si satisface asteptarile oricarui tip de calator, indiferent ca vorbim de pasiune pentru arhitectura, gastronomie, arta sau loisir. Locatiile si contactele prezentate mai jos vor ramane ulterior promovate de catre Asociatia de Turism Timis pentru calatorii care vor continua sa viziteze zona si in afara evenimentelor din acest weekend.

Discover Timis! Otelec – popasul perfect intre plimbarile cu bicicleta pe malurile Begai 

Dupa ce ai pedalat entuziasmat mai mult de 30 de kilometri plecand din Timisoara pe cea mai lunga pista de biciclete asfaltata din Romania, fix la capatul tarii spre Serbia, te asteapta o frumoasa recompensa: Otelec. O localitate a carei existenta a cunoscut de-a lungul istoriei suisuri si coborasuri, insa a ramas permanent legata de raul Bega, care o ancoreaza frumos si in diverse feluri.

Port si loc de innoptare a vantureilor de seara

Pe de o parte, ca si cale de navigare cand, spre sfarsitul secolului XIX, Bega devine un canal de comunicare foarte important, iar Otelec – unul dintre porturile in care vor ancora vase de pasageri si de transport marfuri. Se spune ca, in acele timpuri, in fiecare joi, un vapor venea de la Otelec in Timisoara, iar gospodinele faceau cumparaturi direct de pe puntea acestuia. O poveste care sta sa renasca astazi, odata cu planurile de dezvoltare ale autoritatilor locale din comuna.

Pe de alta parte, ca si insotitor al uneia dintre cele mai importante rezervatii naturale din vestul tarii: Natura 2000 – Conservarea vanturelului de seara.

Pe pajistile dintre Uivar, Sanmartinu Maghiar si Otelec, precum si pe terenurile agricole dintre soseaua Uivar-Pustinis si Canalul Bega se afla una dintre cele mai mari colonii de vanturei de seara. Pasari protejate, acestia se hranesc pe pajistile saraturoase din zona, iar terenurile agricole sunt folosite atat de pasarile cuibaritoare, cat si cele in migratie care se strang pentru innoptare. Ii puteti vedea chiar acum, toamna, cand zona se transforma intr-un loc traditional de innoptare folosit de sute de vanturei. (mai multe informatii: https://milvus.ro/birds/vespertinus/).

Scoala veche – muzeu si centru cultural

Comunitatea maghiara din comuna, foarte dinamica si implicata in evoluatia acesteia, isi prezinta cultura si traditiile in diferite feluri. De la festivaluri gastronomice la spectacole de sarbatori, de la expozitii la diferite prezentari puteti gasi in vizitele pe care le faceti peste an aspecte ale vietii comunitatii maghiare din Otelec si satele invecinate.

Unul dintre obiectivele pe care le puteti vizita permanent in localitate este fosta Scoala, transformata astazi in muzeu si centru cultural administrat de Geza Molnar, artist plastic local. Cladirea a fost construita la inceputul secolului al XIX-lea si initial a functionat ca scoala si casa de rugaciuni, fiind astazi cea mai inalta cladire din pamant batut din localitate si cea mai veche cladire din comuna care a ramas in forma sa actuala. Turistii care doresc sa viziteze obiectivul sambata si duminica vor fi ghidati de dl. Geza Molnar cu programare la tel. 0726 670432.

Alte locuri de vizitat: Cimitirul evreiesc

Cimitirul evreiesc din Otelec este unul dintre cele 26 existente in judetul Timis. Se afla in imediata apropiere a cimitirului catolic din localitate si in interior se afla inmormantati membrii familiilor evreiesti din comuna, membri care au adus importante contributii vietii localitatii.

Mini ferma de struti de la Iohanisfeld

La doar patru kilometri distanta, la Iohanisfeld, vizitatorii pot admira o mini ferma de struti, o interesanta experienta in care proprietarii va ofera explicatii si detalii ale povestii calatoriei strutilor in pusta banateana.

Suveniruri de la Otelec

Puteti lua acasa flori din pusta banateana ! Culese si presate, iar mai apoi aranjate pe felicitari realizate din hartie reciclata de catre artistii Manuela Marchis si Cezar Blanda, acestea reprezinta un minunat suvenir realizat de LUN Design (https://www.facebook.com/aboutLUN ). Pentru vizualizarea produselor este posibila o vizita la atelierul artistilor din Iohanisfeld si pentru aceasta se poate anunta la tel.0721 793223.

Usturoi si paine de casa

Deja renumit, usturoiul de Otelec poate fi cumparat direct de la producatorul local Daniel Veja, iar iubitorii painii coapte in cuptor pot face o oprire la magazinul Bikmania unde vor putea gasi in cele doua zile si paine proaspat pregatita.

Locuri de servit masa

Restaurantul si pizzeria Bikmania situate in Iohanisfeld, locatie deja deja cunoscuta pentru produsele sale (https://www.facebook.com/Bikmaniabrothers ) sunt accesibile zilnic turistilor, la fel ca locatia Bar Park, iar grupurile care doresc sa guste traditionalul kurtos kolacs maghiar, o pot face sunand in prealabil la tel. 0721 563411 la doamna Virag Maria, a carei familie duce mai departe aceasta dulce traditie gastronomica maghiara.

Biciclete de inchiriat in Otelec

Celor care doresc sa viziteze tara vecina pe biciclete in cele doua zile de activitati, dar nu pot sau nu doresc sa vina din Timisoara pe pista, li se ofera posibilitatea de a inchiria gratuit biciclete chiar din Otelec. Primaria comunei anunta ca sunt disponibile gratuit biciclete care pot fi inchiriate pe baza actului de identitate. Contact si informatii la tel.0725 626898.

Prezentul produs turistic este realizat de Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului (APDT) in judetul Timis in colaborare cu Primaria Comunei Otelec si face parte dintre actiunile asumate de APDT Timis in cadrul Acordului de parteneriat semnat cu Administratia Bazinala de Apa Banat si Consiliul Judetean Timis privind promovarea Pistei de biciclete Romania – Serbia.

Produsul va putea fi accesat de turisti in orice perioada din an, cu anuntul prealabil al persoanelor implicate in activitatile mentionate mai sus. (Delia Barbu – director executiv APDT Timis)

Leave a Reply