Detinutii din Penitenciarul Timisoara se pun cu burta pe carte! Maine va fi prima zi de scoala pentru 131 de persoane private de libertate

Scolarizarea reprezinta o activitate fundamentala pentru reintegrarea sociala a persoanelor private de libertate. In penitenciar, scolarizarea este integrata in sistemul national de invatamant, astfel incat la punerea in libertate persoanele care au suferit o condamnare sa-si poata continua studiile fara dificultati.


Pentru a marca inceputul anului scolar 2022-2023, joi, 29 septembrie 2022, incepand cu orele 10, va avea loc festivitatea de deschidere in clubul penitenciarului, in prezenta directorului si personalului Serviciului Educatie din cadrul unitatii, precum si colectivului de cadre didactice de la Centrul Scolar pentru educatie incluziva Constantin Pufan Timisoara si de la Centrul Scolar pentru educatie incluziva Constantin Paunescu Recas.

Programul este structurat pe doua niveluri: A doua sansa – invatamant primar unde sunt inscrisi 27 de detinuti si A doua sansa – invatamant secundar inferior unde sunt inscrisi 104 detinuti – acesta din urma avand si o componenta de pregatire profesionala. Programul este aplicabil persoanelor care se afla in executarea unei pedepse privative de libertate, care nu au urmat sau nu au finalizat invatamantul primar si gimnazial.

Conform Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, in urma promovarii unui an scolar, persoanele private de libertate beneficiaza de 30 de zile considerate executate.

Un demers educational eficient poate fi conceput doar in prezenta activitatii didactice, in cadrul acesteia persoanele private de libertate avand posibilitatea de a-si realiza aspiratiile si nevoile de dezvoltare care sa le permita o mai buna reintegrare in societate. (Penitenciarul Timisoara, comisar Ramona Bana – purtator de cuvant)

Leave a Reply