ASAP. Elevii din scolile Timisoarei, vizati de o campanie privind colectarea selectiva a deseurilor. “Incurajam populatia sa recicleze”, anunta primarul orasului

Consilierii locali din Timisoara se vor pronunta prin vot asupra unui parteneriat intre Primaria Timisoara, Inspectoratul Scolar al Judetului Timis si Fundatia ”The Institute” pentru implementarea programului ASAP (Armata Selectarii Atente a Plasticului). Este un proiect pilot, prin care scolile din Timisoara vor fi monitorizate pentru gradul de colectare selectiva a deseurilor, iar elevii vor putea invata despre modul in care acest tip de colectare ajuta la protejarea mediului.


In momentul de fata, legislatia nationala impune scolilor sa colecteze deseurile in fractii, respectiv sa asigure colectarea separata a deseurilor reciclabile de diferite categorii.

„Tot ceea ce nu este nu este reciclat, ajunge din pacate la groapa de gunoi si genereaza costuri suplimentare. Asa ca depunem eforturi consistente pentru a incuraja populatia sa recicleze.

La o intalnire recenta cu elevii timisoreni, ei au venit cu solutii interesante, pe care acum le putem pune in practica. Una din solutiile propuse de copii a fost sa organizam campanii de colectare selectiva in scoli si sa educam elevii cu privire la importanta reciclarii.

Cu bucurie le-am raspuns ca avem acest lucru deja in plan, printr-un parteneriat cu cei de la The Institute care sper sa fie un imbold pentru copii si sa-i incurajeze sa colecteze selectiv”, transmite primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

Prin programul ASAP vor fi realizate materiale de promovare a colectarii selective in scoli, precum si o campanie de educatie pentru mediu, care include informari, activitati si workshop-uri interactive cu elevii si profesorii. Colectarea selectiva din scolile gimnaziale si liceele din oras va fi monitorizata, pentru conformarea cu legislatia in vigoare, iar datele colectate vor fi transmise catre administratia locala.

Unitatile de invatamant au inceput sa fie dotate cu cosuri separate pentru colectarea pe patru fractii – hartie si carton, plastic si metal, rezidual si sticla. Programul pilot este in curs de extindere la nivel national, iar performanta Timisoarei va putea fi comparata cu a altor orase. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply