Creste ajutorul de somaj! VEZI cati bani vor primi persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an

Legea care prevede majorarea cuantumului indemnizatiei de somaj acordata persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel putin un an a fost promulgata, joi, de presedintele Klaus Ionahhis. Indemnizatia va fi egala cu valoarea indicatorului social de referinta.


Actul normativ modifica in acest sens articolul 39 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

„Cuantumul indemnizatiei de somaj (…) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, si este egal cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an”, prevede actul normativ.

In legea in vigoare, cuantumul acestei indemnizatii este 75% din valoarea indicatorului social de referinta, potrivit Agerpres.

In prezent, indicatorul social de referinta (ISR) are valoare de 525,5 lei. Prin urmare, cei cu un an stagiu de cotizare primeau 395 lei, iar acum ajutorul de somaj creste cu 130,5 lei.

Potrivit Legii nr.225/2021, incepand cu anul 2022, ISR se majoreaza, in luna martie a fiecarui an, cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv comunicat de Institutul National de Statistica (INS). Acest indicator sta la baza stabilirii cuantumurilor prestatiilor de somaj si al unor masuri active, precum si al beneficiilor de asistenta sociala.

Pentru a beneficia de ajutor de somaj, persoanele fara loc de munca trebuie sa se inscrie in evidentele agentiilor de ocupare a fortei de munca. (R.G.)

Leave a Reply