Pubele digitale! Primaria Timisoara va construi 100 de insule inteligente de colectare selectiva a deseurilor, unde accesul locatarilor va fi permis doar cu cartela (P)

Primaria Municipiului Timisoara a pregatit cererea de finantare pentru accesarea fondurilor din PNRR pentru implementarea unui sistem modern de colectare a deseurilor, pentru blocuri si cvartale de blocuri. Proiectul a fost aprobat, vineri, de consilierii locali.


Astfel, municipalitatea are in vedere amplasarea a 100 de insule inteligente de colectare selectiva a deseurilor, care vor asigura capacitatea de colectare a deseurilor pe 5 fractii de la nivel de condominii si cvartale de blocuri.

Insulele de colectare vor fi supraterane, cu containere incasetate si fiecare container va avea o capacitate de 1,1 metri cubi. Fractiiile de colectare sunt: biodegradabil, rezidual, sticla, plastic si metal si hartie si carton. Costul per insula este estimat la 10.000 de euro.

„Facem un pas inainte pentru responsabilizarea noastra, a tuturor, privind modul in care ne aruncam gunoiul. Daca-l aruncam cu completa nepasare, pretul il platim impreuna – deponeuri ilegale, tone de deseuri care ajung la groapa de gunoi si poluare. Pana la final de 2024, vrem sa implementam o solutie noua pentru colectarea separata a gunoiului din oras prin aceste insule ecologice inteligente, ca sa complementam eforturile deja existente prin colectarea din usa in usa.

Mai avem cateva proiecte in lucru, fie la nivel municipal, fie impreuna cu alte institutii, printre care si constructia unui centru de colectare nou, unde sa poata fi aduse deseuri voluminoase, mobilier de exemplu, deseuri biodegradabile ori deseuri din constructii si apoi sa fie valorificate”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

Fiecare insula de colectare va fi digitalizata, va avea acces restrictionat prin cartela (minimum 200 de cartele vor fi date locatarilor arondati unei insule) si va aduna date despre nivelul de colectare al deseurilor.

Cererea de finantare a fost aprobata, vineri, de Consiliul Local al Municipiului Timisoara. Valoarea cererii este de 4.919.500 lei (fara TVA), finantarea fiind asigurata prin Planul National de Redresare si Rezilienta, Componenta C3 – Managementul Deseurilor.

Termenul limita de efectuare a receptiei la terminarea lucrarilor este 31.12.2024. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Foto: arhiva

Leave a Reply