Primaria Timisoara rezolva termoficarea orasului printr-o instalatie de inalta eficienta care va genera curent si energie termica. Valoarea investitiei – 230 de milioane de lei (P)

Consilierii locali au aprobat, vineri, in cadrul unei sedinte in plen, un proiect ce prevede achizitionarea de catre municipalitate a unei instalatii de cogenerare de inalta eficienta. Instalatia, cu o putere de 45 MW electric si 44 MW termic va genera atat current, cat si energie termica ce va fi folosita in sistemul centralizat de termoficare si va ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu aproape 71.400 de tone anual.


Facem acum investitiile pe care orasul trebuia sa le faca acum 10 ani. Aplicam acum pentru cea mai mare finantare obtinuta vreodata pentru modernizarea sistemului centralizat de termoficare. Instalatia, pe care ne dorim sa o punem in functiune la finele anului viitor – inceputul anului 2024 va produce apa calda, pe care o putem folosi in sistem centralizat, dar si curent, pe care il putem vinde pe piata.

Practic, aceasta instalatie ne va proteja de fluctuatiile de pret de pe piata de energie, deoarece curentul vandut acopera practic diferentele de pret. Mai mult, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, inseamna automat si achizitionarea a mai putine certificate de emisii. Cum pretul acestora a explodat, ajungand de la 10-15 euro, in anii trecuti, la 80 de euro, in prezent, economiile realizate anual de aceasta instalatie se ridica la 5,7 milioane de euro”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

Proiectul de constructie a acestei instalatii va fi depus in perioada urmatoare pentru a fi inclus in Planul National de Redresare si Rezilienta. Valoarea estimata este de circa 229,6 milioane de lei (TVA inclus), din care aproximativ 228,6 milioane reprezinta fonduri nerambursabile, iar un milion de lei reprezinta contributia Primariei Municipiului Timisoara.

Totodata, Primaria Municipiului Timisoara deruleaza si alte proiecte pentru modernizarea instalatiilor de termoficare centralizata din municipiu. De exemplu, in acest moment se afla in etapa de Studiu de Fezabilitate proiectul de modernizare a instalatiei primare de termoficare ramasa neretehnologizata. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

UPDATE: Fostul primar al Timisoarei, Nicolae Robu, a luat in deradere aceasta solutie de salvare a termoficarii din orasul de pe Bega: “O noua miscare propagandistica aducatoare de mii de like-uri a acestui Pinocchio ajuns din somer Primar – ma refer la anunțul ca va cere bani pe PNRR pt o retehnologizare la COLTERM in valoare de 230 milioane lei, pe care el o decretează drept cea mai mare din istorie – atenție: stadiul este ca nici macar n-a cerut inca acesti bani, daramite sa si faca ceva cu ei!”

Leave a Reply