Un detinut din Penitenciarul Aiud s-a blocat intr-o celula si s-a luptat cu mascatii din grupa de interventie. Motivul revoltei: nu voia sa fie mutat in alta inchisoare

A blocat usa celulei, si-a confectionat o masca pentru a se proteja de spray-ul iritant, s-a inarmat cu o teava si a luptat cu trei politisti de penitenciar – fapta unui detinut al Penitenciarului Aiud care a fost trimis in judecata pentru ultraj.


Dosarul de ultraj a trecut de stadiul de masuri si exceptii de camera preliminara, in data de 22 septembrie 2022. De asemenea motivarea instantei a fost facuta public.

In motivarea instantei este descris modul in care detinutul a actionat dar si procedura pe care au aplicat-o cei trei politisti de penitenciar pentru a ajunge la detinutul rebel.

La finalul lunii martie (2022 n.r.) inculpatul, fiind detinut in cadrul Penitenciarului Aiud, s-a baricadat in camera de detinere E1.29, intrucat nu dorea sa fie mutat din unitatea de detinere si era programat pe o cursa la data de 28.03. In acest sens, a distrus camera de detinere si a blocat intrarea cu usa de la baie si a legat grilajul de pat folosind niste sfori improvizate. Totodata, acesta a desprins o teava de la instalatia termica si a folosit-o pe post de arma.

Pentru a gestiona situatia, martorul, in calitate de sef de tura, a purtat negocieri cu inculpatul.

Inculpatul a prezentat un comportament oscilant, cand dadea impresia ca va da curs solicitarilor, cand solicita indepartarea echipajului ANP. Astfel, persoana vatamata a preluat incidentul si a organizat echipa de patrundere, in trinom,

Dupa ce s-a decis interventia, s-a efectuat somatia: „Incetati, deblocati!”, dupa care i-au fost acordate suspectului aprox. 30 de secunde pentru a inceta actiunile nelegitime.

Ulterior, a fost reluata somatia si s-a acordat un nou termen de conformare, dupa care s-a procedat la utilizarea sprayului iritant-lacrimogen si s-a incercat deblocarea camerei prin incercarea de a taia legaturile cu care era asigurat grilajul.

In tot acest timp se folosea substanta iritant-lacrimogena, insa nu avea niciun efect asupra inculpatului, intrucat era protejat de o masca improvizata. In timp ce persoana vatamata incerca sa taie respectivele legaturi, inculpatul privea de pe patul supraetajat si, in momentul in care persoana vatamata incerca sa introduca mana dupa grilajul camerei, incerca sa o loveasca in zona mainilor.

La un moment dat a nimerit-o pe persoana vatamata cu teava metalica in zona mainii drepte, la degetul V, provocandu-i o taietura a carei gravitate a fost evaluata la 7-8 zile de ingrijiri medicale.

Intrucat echipajul de interventie nu a reusit sa taie legaturile, persoana vatamata a dispus utilizarea jetului de apa. In acest sens, a fost efectuata somatia „Incetati, vom folosi jetul de apa!”, dupa care martorul  a preluat jetul de apa, dand cu el inspre suspect.

Intrucat acesta nu a mai putut sa isi mentina pozitia, a procedat la aruncarea de cioburi, insa de aceasta data s-a reusit taierea respectivelor legaturi.

Intrucat spatiul din camera de detinere era prea ingust si nu permitea interventia in trinom, seful de formatiune a dispus interventia in binom. Speriat fiind, inculpatul a sarit pe patul supraetajat si apoi a sarit in cambuza camerei, de unde a continuat sa loveasca cu acea teava inspre persoana vatamata.

Ulterior, inculpatul a sarit inapoi in pat, unde a fost lovit cu jetul de apa in zona pieptului. In continuare, s-a speriat si s-a refugiat in baie. Din baie, detinutul continua sa loveasca cu teava inspre scutul de imobilizare al persoanei vatamat.

La un moment dat, persoana vatamata a reusit sa prinda teava, iar in urma unei imbranciri s-a reusit intr-un final dezarmarea si imobilizarea inculpatului”, se arata in motivarea instantei.

Barbatul va fi judecat pentru ultraj de catre magistratii Judecatoriei Aiud. (V.E.)

Leave a Reply