Avocatii condamnati la cel putin 1 an de inchisoare, exclusi din barou! Printre initiatorii modificarii din Legea avocaturii, si senatoarea de Timis Alina Gorghiu

Tertipurile prin care avocatii condamnati la inchisoare reuseau sa se mentina in profesie, fie transferandu-se in alte barouri, precum cel din Mehedinti, fie acoperiti de decani si colegii din consilii, nu vor mai fi posibile.


La initiativa a 44 de deputati si senatori, printre care si senatoarea PNL de Timis Alina Gorghiu, Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat va fi modificata in sensul in care membrii barourilor condamnati la pedepse mai mari de 1 an inchisoare vor fi exclusi obligatoriu din profesie.

„Este nedemn de a fi avocat: a) cel condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva la o pedeapsa privativa de libertate pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de cel putin 1 an, cu exceptia situatiei in care, pana la data verificarii starii de nedemnitate, a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei”, este modificarea survenita la articolul 14, lit. a) din Legea avocaturii, care inlatura orice interpretare in favoarea avocatilor infractori.

Pana acum, legea viza doar infractiuni intentionate „de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei”. In 2017, CCR a declarat neconstitutionala aceasta sintagma din art. 14 lit. a) al legii, apoi, in 2022, a desfiintat integral aceasta prevedere, sub pretextul ca formularea prea vaga a prevederii in discutie creaza haos in aplicarea legii.

Marti, 27 septembrie 2022, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a votat modificarea art. 14 din Legea avocaturii, urmand ca presedintele Klaus Iohannis sa promulge actul normativ. (G.I.)

Leave a Reply