Firme din Timis, la Targul de Agricultura Dublin 2022. VEZI programul delegatiei banatene, cu vizite la centre de productie cu specific agricol (P)

O delegatie de afaceri timiseana a fost prezenta, in perioada 18-21 septembrie, la National Plowing Championship, desfasurat la Ratheniska, Co Laois din Irlanda. Este a doua actiune (dupa Global Health Forum) la care firme timisene participa in conditii de gratuitate la transport si cazare oferite de Enterprise Ireland, urmarea vizitei la CCIAT a Ambasadorul Irlandei in Romania.


Aflat la cea de-a 91-a editie, Targul de Agricultura are o istorie impresionanta, datand din 1931. Se desfasoara in fiecare an, in luna septembrie, si se situeaza in top 3 ca popularitate in Europa, dupa numarul de participanti si suprafata de expunere. Editia 2022 a reunit 1700 de expozanti, 30.0000 de vizitatori si 22 de delegatii straine.

Participarea delegatiei timisene a vizat cu prioritate identificarea de oportunitati de colaborare cu institute de cercetare din Irlanda, documentarea in privinta ultimelor descoperiri in materie de utilaje si echipamente agricole cat si vizitarea unor centre de productie ale unor companii irlandeze cu activitati agricole.

In prima zi a vizitei, reprezentantii timiseni au participat la Gala de deschidere a Targului unde au avut loc expuneri ale unor reprezentanti de firme care au vorbit despre viitorul fermelor din Irlanda, la festivitatea de decernare a premiilor pentru inovare unor firme si startup-uri din domeniul agricol, la turul VIP al expozitiei si la o sesiune de networking cu celelalte delegatii straine.

Urmatoarele zile au fost dedicate mai multor vizite de documentare: la o ferma de familie cu profil de activitate cultivarea cartofilor, unde intreaga productie se desface prin magazinul de la poarta fermei sau la magazinele locale, si la o ferma de vaci a Universitatii UCD din Dublin, unde s-a prezentat situatia invatamantului agricol din Irlanda si implicarea guvernului prin intermediul Enterprise Ireland in finantarea si modernizarea fermelor.

“In cadrul targului am stabilit contacte de posibila cooperare atat cu companii care produc si distribuie seminte cat si cu omologi din Institutul National de Cercetare Agricola din Irlanda cu preocupari similare, pe domenii existente in ambele institutii, respectiv Plante furajere, Agrotehnica, Sechestrarea carbonului.

Vom mentine permanent legatura cu Alexandru Aioanitoaiei, reprezentantul Enterprise Ireland pentru Europa Centrala si de Est, Biroul din Praga, pentru a ne intermedia contacte de cooperare cu institute de cercetare si companii private din Irlanda. De asemenea, l-am invitat sa ne viziteze, la sfarsitul lunii octombrie”, a transmis conf. dr. Marinel Horablaga, directorul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricola Lovrin, membru al delegatiei timisene prezente la Dublin. (I.P.)

 

NOTA: Informatii suplimentare la tel. 0722503138, rolinic@cciat.ro, Rodica Olinic – consilier Relatii Publice.

Leave a Reply