Patru angajati ai NIS Petrol Romania, acuzati de spionaj in beneficiul rusilor de la Gazprom. Procurorii DIICOT Timisoara l-au audiat si pe directorul companiei sarbe

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara impreuna cu D.C.C.O. si B.C.C.O. Timisoara au efectuat 9 perchezitii domiciliare pe raza municipiilor Bucuresti si Timisoara, parte din acestea la sediul si punctele de lucru ale unei companii multinationala, intr-o cauza ce avand obiect comiterea infractiunilor de divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice si transfer neautorizat de date informatice.


In urma perchezitiilor, efectuate la data de 03.10.2022, au fost ridicate mai multe documente si medii de stocare a datelor, 8 persoane fiind conduse, in vederea audierii, la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetateni straini si romani), procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara au formulat acuzatii sub aspectul comiterii infractiunilor de divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice si transfer neautorizat de date informatice.

S-a retinut ca, in calitate angajati ai unei filiale a unei companii multinationale (avand responsabilitati de natura manageriala sau de alta natura in cadrul firmei ori, dimpotriva, neavand autorizarea necesara desfasurarii anumitor operatiuni in cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si au transmis date nedestinate publicitatii privind fondul de resurse (rezerve minerale) din Romania catre firma din acelasi consortiu din Serbia.

Cercetarile sunt continuate de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara. (I.P.)

UPDATE: Printre martorii audiati in acest dosar s-a aflat si directorul general al NIS Petrol Romania, Vanja Aleksic, instalat in functie in 2018. Potrivit publicatiei pressalert.ro, inainte de a prelua acest post, Vanja Aleksic a ocupat pozitia de director general adjunct pentru zona de explorare si productie in cadrul NIS Petrol Romania, ocupandu-se chiar de prospectiuni.

Leave a Reply