Alegeri anticipate la Lugoj! Primarul Claudiu Buciu, inlaturat definitiv din functie, desi si-a comparat „soarta” edilitara cu cea a primarului german al Timisoarei, Dominic Fritz

Fostul primar al Lugojului, Claudiu Buciu, a pierdut un nou proces cu prefectul Mihai Ritivoiu, cel care a semnat ordinul de incetare prematura a mandatului. La termenul de ieri, Tribunalul Timis i-a respins „actiunea in constatare” in dosarul in care fostul primar ceruse, printre altele, si sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene, el fiind si cetatean german.


Buciu se simte nedreptatit si se intreaba de ce primarul Timisoarei, Dominic Fritz, nu are la randul sau probleme. In orice caz, fostul primar spune ca atat unul, cat si celalalt ar trebui sa poata fi alesi.

Va amintim ca prefectul a emis ordinul de incetare a mandatului inainte de termen pentru ca, pentru o scurta perioada, Claudiu Buciu isi stabilise domiciliul in Germania. Or, primarii nu pot sa isi schimbe domiciliul in alta localitate decat cea pe care o conduc. Fostul primar atacase „pe fond” si ordinul, pierzand definitiv si acel proces, printr-o decizie a Curtii de Apel Timisoara pronuntate pe 30 septembrie.

„Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive. Respinge exceptia inadmisibilitatii. Respinge actiunea. Ia act ca nu au fost solicitate cheltuieli de judecata. Definitiva. Pronuntata azi, 05 Octombrie 2022, prin punerea solutiei la dispozitia partilor, prin mijlocirea grefei instantei”,

Astfel, la Lugoj se vor pregati alegeri anticipate. Intre timp, atributiile de primar ii revin lui Bogdan Stefan Blidariu, cel care pana nu demult era viceprimar. Imediat dupa preluarea atributiilor, „interimarul” l-a luat pe Buciu drept consilier personal.

Buciu a reactionat la aflarea vestii printr-o postare pe retelele de socializare. Joi dimineata, acesta se plange de faptul ca a fost „sabotat”. In plus, fostul primar face si o comparatie cu Dominic Fritz, primarul Timisoarei: „nu are nici macar resedinta in Timisoara si nici cetatenie Romana si poate fi primar (ceea ce e corect), iar eu nu”.

Iata mesajul lui Claudiu Buciu:

„Dragi Lugojeni,

Instanta a decis definitiv ca Ordinul Prefectului prin care am fost demis din functia de primar, ramane valabil.

Astfel, instanta consfinteste o situatie care dureaza din 8 iulie 2022, data la care am fost demis. Cel mai probabil aceasta situatie va dura pana la urmatoarele alegeri pentru functia de primar.

Am decis sa raman in Primarie, pana acum in calitate de consilier al Primarului Interima, iar de acum inainte intr-o calitate pe care o voi discuta cu Primarul Interimar, Bogdan Blidariu.

Nu e important ce functie detin in Primarie, important este sa ducem la capat zecile de proiecte de finantare depuse precum si, la fel de important, sa reformam Primaria si sa consolidam societatile nou infiintate.

A fost, este si va fi un efort enorm pentru a scoate Lugojul la lumina, sigur, eforturi deocamdata cu efecte putin vizibile. Am preferat sa demaram proiectele cu adevarat esentiale pentru Lugoj si nu sa cadem in ispita de a face investitii care ar fi avut doar efecte electorale, vizibile cat ai clipi din palme.

Avem de gestionat contracte nefinalizate (Centrul, SPA-ul, Topoganele, Reteau de Apa si Canalizare, Statia de Epurare, Cazarma, etc.) lasate in situatii juridice, tehnice sau economice greu sau aproape imposibil de finalizat fara repercursiuni asupra bugetului.

Intampinam o rezistenta feroce din partea functionarilor angajati la kilogram de fosta administratie, doar pe baza de carnet de partid sau de neam al cuiva din anturajul fostei administratii.

Am incercat sa aprobam o prima organigrama, demers sabotat de functionari si viciat de acestia, astfel incat instanta a anulat aceasta prima organigrama. Vom demara aprobarea unei noi organigrame, conform indicatiilor si mentiunilor instantelor dar si apeland la specialisti din afara institutiei. Trantorii, incompetentii si franarii dezvoltarii urmand sa fie inlaturati.

Am reusit sa angajam oameni noi, cu experienta in domeniul specific de activitate, dar care inca invata cum sa se descurce in administratie printre colegii rau intentionati sau speriati ca oamenii competenti ii vor inlocui in curand. Ne bazam pe acestia. Un singur exemplu: orice document depus la Directia de urbanism primeste raspuns in maximum 5 zile, in loc de cativa ani…

Repet, am muncit enorm, atat alaturi de echipa politica a PNL Lugoj (primar, viceprimar si 10 consilieri locali) dar si alaturi de colegii noi si de unii colegi vechi din Primarie care au inteles ca muncesc pentru comunitate, nu pentru primar.

Pe cine am deranjat?

Sunt cetatean Roman, dar si German. Nascut Roman, la Lugoj. German pentru ca familia mea (sotia si cei trei copii) locuieste de peste 10 ani in Germania, statul German acordandu-ne cetatenia in conditii normale.

Am candidat mentionand pe toate formularele de candidatura ca am dubla cetatenie. Nimeni nu a avut nimic de obiectat, nici autoritatea electorala si nici judecatorii care au validat candidatura si apoi alegerea mea ca Primar.

In timpul mandatului am renuntat la domiciliul din Lugoj, stabilindu-mi resedinta tot in Lugoj. Fara sa incalc nicio lege. Am fost la serviciu zi de zi, indiferent ca am avut domiciliul sau resedinta in Lugoj.

I-am deranjat pe toti cei care n-au mai facut afaceri ilegale cu Primaria, pe toti cei care ocupau ilegal proprietatile primariei (cu unii inca ne judecam), pe toti cei care faceau afaceri ilegale cu Meridian, pe toti cei care se eludau de la plata taxelor si impozitelor locale ori pe cei care, datorita intereselor personale ale fostei conduceri a primariei, beneficiau de un regim fiscal favorabil dar inechitabil.

La nivel politic am deranjat conducerea judeteana a PNL pentru simplul fapt ca spun, liber, ce gandesc.

Am refuzat constant sa devin un “om de partid” asa cum ne-am obisnuit sa avem in ultimii 30 de ani. Am ramas cu incapatanare acel om de partid pentru care interesele publice au fost peste orice interes de partid. Si asa voi ramane. Nu pot pierde patru ani din viata comunitatii din care fac parte si care m-a ales.

Am construit proiecte care au tinut cont doar de interesele comunitatii, indiferent ca am pus in pericol interese private. Si le vom duce la capat.

E greu de inteles de ce Primarul Timisoarei nu are nici macar resedinta in Timisoara si nici cetatenie Romana si poate fi primar (ceea ce e corect), iar eu nu.

Cei care s-au «ocupat» de aceasta situatie nu au castigat nimic, doar noi am franat putin, lovindu-ne mai puternic de rezistenta anumitor functionari din Primarie. Vom recupera intarzierile. Si vom duce la bun sfarsit tot ce am inceput.

Pentru mine, singura instanta care ma va judeca corect, vor fi Lugojenii”. (Mara Ion)

Sursa: ziua de vest

Leave a Reply