Avocat condamnat la 2 ani de inchisoare pentru trafic de influenta. A cerut 2.000 de euro de la un client, sub pretextul ca va „cumpara” o sentinta favorabila de la judecatori

Un avocat din Baroul Arges a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare intr-un dosar de trafic de influenta, dupa ce a fost denuntat de un inculpat caruia i-ar fi cerut 2.000 de euro, promitandu-i ca va interveni pe langa magistrati ai Curtii de Apel Pitesti ca sa ii obtina o condamnare cu suspendare. Pedeapsa aplicata avocatului Ionel Ilie a devenit definitiva in luna septembrie a acestui an, in urma unei hotarari a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.


Denuntatorul este un fost client al avocatului, care, in septembrie 2019, a fost condamnat de Judecatoria Pitesti la 2 ani si cinci luni de inchisoare cu executare pentru act sexual cu un minor. Pentru a-i obtine o solutie favorabila in apel, avocatul Ionel Ilie i-ar fi cerut clientului 2.000 de euro.

”In noaptea de 30.09.2019/01.10.2019, in jurul orelor 01, in cadrul discutiilor purtate prin convorbiri telefonice, mesaje scrise in cadrul aplicatiei WhatsApp si mesaje de tip SMS, i-a pretins in mod direct martorului suma de 2.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra membrilor completului de judecata din cadrul Curtii de Apel Pitesti care judeca apelul in dosarul penal, promitandu-i acestuia ca ii va determina pe membrii completului de judecata sa pronunte o solutie favorabila, de condamnare cu suspendare”, au retinut judecatorii Curtii de Apel Pitesti in hotararea de condamnare a avocatului.

”In acelasi context, in ziua de 01.10.2019, in jurul orelor 19, inculpatul ar fi primit de la cumparatorul de influenta suma de 5.000 lei, ca parte din suma de 2.000 euro pretinsa anterior”, au mentionat procurorii DNA in rechizitoriul prin care avocatul a fost trimis in judecata.

”Constientizarea de catre inculpat a caracterului infractional al pretinderii sumei de bani rezulta si din modul cum acesta ii atrage atentia (martorului – n.n.) prin mesajul scris in aplicatia WhatsApp si anume: «Ai grija ca telefonul iti este ascultat. Dar convorbirea cu avocatul nu poate fi folosita ca mijloc de Probatiune. Este protejata de lege»”, arata Curtea de Apel Pitesti.

In fata instantei, avocatul a sustinut ca banii i-au fost dati de denuntator spre pastrare, intrucat acesta din urma, fiind jucator impatimit de barbut, s-a gandit ca i-ar putea pierde la joc. In plus, Ionel Ilie a cerut expertizarea inregistrarilor convorbirilor dintre el si clientul sau, dar instanta a stabilit ca acestea nu au fost modificate si ca au fost obtinute in baza unui mandat emis de un judecator.

La cateva zile dupa ce avocatul ar fi primit banii, politistii din Gaesti s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de trafic de influenta: ”Aceste aspecte au rezultat din discutiile telefonice ale numitului (martorul denuntator – n.n.), interceptate in dosarul penal al Parchetului de pe langa Judecatoria Gaesti.”

Dosarul a ajuns apoi la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti, iar mai apoi la DNA Pitesti. ”La data de 22.11.2019, cu ocazia audierii in calitate de martor (…), numitul (…) a sesizat organelor de urmarire penala (denunt implicit) faptul ca dupa ce a avut discutiile telefonice cu avocatul (Ionel Ilie – n.n.), in ziua urmatoare, a mers la cabinetul avocatului si i-a oferit acestuia suma de 5.000 lei, ca parte din suma de 2.000 euro solicitata anterior de avocat, iar avocatul a primit suma respectiva si a pus-o intr-un plic”, au consemnat procurorii.

Denuntul a venit dupa ce barbatul a pierdut apelul si a ajuns in inchisoare.

In prima instanta, in 2021, Curtea de Apel Pitesti l-a condamnat pe avocatul Ionel Ilie pentru trafic de influenta la 2 ani de inchisoare cu suspendare, pe un termen de incercare de doi ani. (V.E.)

 

Leave a Reply