Fara infractori pe buletinele de vot! Persoanelor condamnate pentru orice infractiune savarsita cu intentie, interzisa candidatura in alegeri

Camera Deputatilor a adoptat, marti, doua initiative legislative care prevad interdictia de a candida si a fi alese in functiile de senator, deputat, respectiv de primar, presedinte al Consiliului judetean, consilier judetean, consilier local pentru persoanele care au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, daca nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea. S-au inregistrat 250 de voturi „pentru” si unul „impotriva”, conform Agerpres.


Proiectele modifica Legea 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale si Legea 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor.

„Nu au dreptul de a depune candidaturi si nu pot fi alese persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu indeplinesc conditiile prevazute de lege, conditiile prevazute la articolul 37 din Constitutia Romaniei pentru a fi alese si persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, daca nu a intervenit reabilitarea, amnistia post condamnatorie sau dezincriminarea”, prevede textul adoptat la cele doua proiecte.

Legea interzice si candidaturile condamnatilor pentru abuzuri sexuale asupra copiilor. Deputatul USR Diana Stoica a subliniat ca prin initiativele legislative este interzisa candidatura si dreptul de a ocupa functii publice pentru oamenii care au fost condamnati penal, iar adoptarea actului normativ este „o victorie pentru copiii din Romania”.

„Proiectul a inceput initial din dorinta de a proteja copiii. Am vazut cu totii cum anul trecut un primar care a intretinut relatii sexuale cu o fata de 13 ani vreme de trei ani a fost reales intr-o functie. (…) Cu tristete spun ca, dupa ce trece aceasta lege, suntem singurul partid care nu trebuie sa dea oameni afara. Avem deputati care au abuzat copii, avem primari care au abuzat de copii si totusi ei in continuare, daca nu va trece aceasta lege, vor putea ocupa functii publice si sa fie alesi in fruntea comunitatilor si a tarii”, a afirmat Stoica.

Potrivit deputatului Catalin Tenita (REPER), in urma adoptarii proiectelor, a devenit adevarata sintagma „fara penali pe buletinul de vot”. „Din pacate, suntem o tara in care copii sunt abuzati mai mult decat in alte tari. Din pacate, cifrele arata ca un copil din cinci are risc de abuz pana cand ajunge la 18 ani. (…) Este foarte important sa intelegem un lucru: nu avem nevoie de alesi locali sau alesi in Parlament care sa fi abuzat de copii, nu avem oameni de corupti, avem nevoie de oameni integri”, a transmis Tenita.

Grupul AUR are toleranta zero fata de penali, fata de pedofili, indiferent daca ocupa functii publice sau nu, a spus, la randul sau, deputatul Alin Colesa. „As vrea sa accentuez urmatorul lucru: aceasta initiativa legislativa este una intr-un fel formala. Ea nu trateaza cauzele pentru care avem o asemenea statistica, un asemenea risc al copiilor de a fi abuzati sexual, noi trebuie sa tratam sistemic problema, sa mergem la cauze si sa vedem ca una dintre cauze este tocmai sexualizarea agresiva a copiilor”, a adaugat Colesa.

Deputatul PNL Raluca Turcan a amintit ca a initiat urma cu cinci ani proiectul privind interdictia candidaturii in functiile de parlamentar pentru persoanele condamnate definitiv pentru fapte de coruptie savarsite cu intentie. „Au trecut ceva ani de atunci. Va dati seama cate tertipuri parlamentare s-au folosit pentru ca aceasta initiativa sa nu devina realitate. (…) Coruptia saraceste, coruptia ii face pe tinerii si oamenii merituosi sa paraseasca aceasta tara. Coruptia ii face oamenii cinstiti, pe oamenii integri sa fie dezamagiti de tot ceea ce inseamna decizie in Romania.

Textul acesta a fost preluat si de colegii din USR si se aplica si la nivelul administratiei publice locale. Deci, per ansamblu, cred ca astazi s-a facut un pas mare inainte pentru ca in institutii cheie sa acceada oameni integri”, a spus Turcan.

Camera Deputatilor este for decizional in privinta acestor proiecte, astfel proiectul de act normativ merge pentru promulgare la presedintele Klaus Iohannis. (I.P.)

Leave a Reply