Suspiciune de pesta porcina in Timis! 39.000 de porci de la o ferma Smithfield, in pericol de a fi „arsi si ingropati”, dupa cum anunta directorul DSVSA, Flavius Nicoara

Suspiciune de pesta porcina la o ferma Smithfield de langa Timisoara, in localitatea Parta, dupa cum a anuntat prefectul judetului Timis, Mihai Ritivoiu. Potrivit reprezentantilor DSVSA, daca se va confirma virusul pestei porcine, nu mai putin de 39.000 de porci vor fi ucisi si vor fi stabilite zone de protectie, respectiv de supraveghere.


Prefectul de Timis, Mihai Ritivoiu a anuntat, marti, ca urmeaza ca un laborator din Bucuresti sa reia analiza si sa confirme sau nu prezenta virusului pestei porcine, dupa ce specialistii DSVSA Timis au dat un verdict pozitiv.

“Chiar am terminat o sedinta cu reprezentanti ai Directiei Sanitar-Veterinare, ai Apelor Romane, ai Primariei Parta si ai reprezentantilor unei ferme de suine.

Din pacate, avem o suspiciune extrem de serioasa de pesta porcina africana in Parta. Analizele Directiei Sanitar-Veterinare au confirmat-o.

In aceast moment, au fost trimise probe la Bucuresti, pentru reconfirmare. Daca rezultatul va fi acelasi, voi convoca un Comitet Local de Combatere a Bolilor, in vedera identificarii de solutii privind combaterea focarului de pesta porcina africana. Va tinem la curent!”, a anuntat prefectul de Timis, Mihai Ritivoiu.

Flavius Nicoara, directorul DSVSA Timis, a declarat, pentru News.ro, ca luni au fost luate doua probe, iar rezultatul la laboratorul DSVSA Timis a confirmat prezenta pestei porcine la ferma Smitfield de la Parta.

“In ferma sunt 39.000 de porci care, daca se confirma prezenta pestei porcine africane, vor fi distrusi, probabil vor fi arsi sau se vor ingropa, daca sunt conditii”, a declarat Flavius Nicoara.

De asemenea, daca pesta porcina se confirma, se va stabili o zona de protectie de 3 km cu epicentrul la ferma de la Parta si 7 kilometri zona de supraveghere. In aceste zone nu va fi miscat niciun porc. (G.G.)

UPDATE: Prefectul judetului Timis, Mihai Ritivoiu, a anuntat, miercuri dimineata, ca suspiciunea de pesta porcina de la ferma din Parta a fost confirmata si urmeaza sacrificarea a 39.000 de animale. ”O prioritate este sa protejam alte doua ferme, fiecare cu zeci de mii de porci si aflate la doar cativa kilometri distanta”, a spus  prefectul. Autoritatile au identificat, inca de marti, terenul unde vor fi ingropate animalele si au stabilit procedura de urmat.

Leave a Reply