Arta la limita Codului Penal, in Piata Unirii din Timisoara! Subprefectul Ovidiu Draganescu spune ca infractiunea de ultraj contra bunelor moravuri ar putea trimite artistul la inchisoare

O expozitie cu afise din cadrul evenimentului ”On Her Side/De partea ei”, produsa de Asociatia Culturala Contrasens, printre care si un panou pe care sunt scrise mai multe cuvinte cu conotatii obscene, a fost amplasata in Piata Unirii din Timisoara, chiar in fata unei scoli, starnind reactii virulente pe retelele de socializare.


Subprefectul de Timis Ovidiu Draganescu face trimitere chiar la Codul Penal in care sunt prevazute pedepse de la 3 luni la 2 ani de inchisoare sau amenda pentru ultraj contra bunelor moravuri. Fostul primar al municipiului Timisoara Nicolae Robu a reactionat si el intrebandu-se unde a ajuns orasul.

Subprefectul de Timis Ovidiu Draganescu si-a exprimat speranta ca arta stradala nu va ”evolua prea tare”.

”Sper ca arta stradala sa nu evolueze prea tare si sa ajungem, de ex., la palme date trecatorilor de catre un ”artist” care, iarasi, ne va spune apoi ca nu intelegem arta.

In legatura cu asa-zisa opera de arta stradala din centrul Timisoarei, amintesc ca in Codul penal, partea speciala, Titlul VIII – Infractiuni care aduc atigere unor relatii privind convietuirea sociala este cuprins in  Capitolul I – Infractiuni contra ordinii si linistii publice.

Articolul 373: Ultrajul contra bunelor moravuri <Fapta persoanei care, in public, expune sau distribuie fara drept imagini ce prezinta explicit o activitate sexuala,…. se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda>”, a scris pe Facebook, Ovidiu Draganescu.

Si fostul primar al municipiului Timisoara, Nicolae Robu, a reactionat pe Facebook.

”Biata Timisoara, ce-ai ajuns! (…) Administratia Fritz ne prezinta, in superba noastra Piata Unirii, o mostra de “arta”, in acord cu cat ii duce pe ei mintea. Priviti-o, in poza atasata si… oripilati-va! Ce se poate spune: Zero proiecte, Zero minte!”, a scris Robu.

Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara si deputat liberal, are o reactie destul de categorica dupa ce in Piata Unirii a aparut o lucrare de arta realizata in jurul cuvantului „MUIEre”. Rectorul spune ca acesta este „la granita foarte firava dintre experiment si caderea in ridicol”.

„La kilometrul zero al Timisoarei, intr-un spatiu public, apare o mostra de mesaj aflat la granita foarte firava dintre experiment si caderea in ridicol. Este foarte adevarat, arta este spatiul experimental si al creativitatii, al descoperirii de noi cai ale comunicarii interumane, dar poate ca uneori senzatia ramasa face referire doar la testarea limitelor tolerantei noastre. Timisoara este un mediu al dialogului si, cu atat mai mult, limbajul conteaza foarte mult”, spune mai exact rectorul. (Mara Ion)

Sursa: ziuadevest.ro

Leave a Reply